Milé chvíle se Schwarzenbergem, pak úder. Kalousek řekl, co knížeti ublížilo

Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg

Miroslav Kalousek vzpomíná na Karla Schwarzenberga

Věděli jsme, že se to blíží, přírodu neošidíte. Nikdy ale nemůžete být úplně připraveni, byl to úder. Tak exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) vzpomínal na chvíli, kdy se dozvěděl, že zemřel jeho letitý přítel Karel Schwarzenberg. V otevřeném rozhovoru pro CNN Prima NEWS vyzdvihl i veselé příhody, ať už se jednalo o setkání u oběda nebo Schwarzenbergovu laskavost. Prozradil také, že knížeti velice ublížila prezidentská kampaň Miloše Zeman. Přesto se přes tuto událost dokázal přenést.

„My, kteří jsme o Karlově zdravotním stavu věděli trochu víc, jsme tušili, že se to blíží. Přírodu neošidíte, ale úplně připraven nemůže být nikdo. Když jsem se to dozvěděl, krátce po půlnoci 12. listopadu, tak to byl úder. Odešel blízký člověk, který pro mě byl v mém životě velmi důležitý. Hlavně jsem měl Karla strašně rád,“ přiznal Kalousek v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

„Jeho činy stály na tom, že měl rád lidi. Byl nesmírně laskavý a empatický člověk. Ti, kteří nebyli dopředu předpojatí poznali, že je má rád a opláceli mu to. A to nejen v Česku. Třeba jsem s ním chodil po Vídni a vždy jsem byl strašně mile zaskočen, že se k němu hlásí,“ pokračoval.

ČTĚTE TAKÉ: Schwarzenbergovy složité vztahy se ženami. Manželka ho podvedla, milenka se chtěla zabít

Právě nekonečná laskavost byla podle Kalouska tím, čím kníže vynikal. „Díky tomu si získával lidi. Nikdo z nás nezná zástup lidí, kterým pomáhal. Ať už to byl umělec, který potřeboval nástroj nebo někdo, kdo neměl kde bydlet či se dostal do finanční tísně. Dělal to naprosto neokázale, v zásadě si nepřál, aby o tom někdo věděl. Cítil to jako svou povinnost, že tím slouží své zemi. A to on dělal bez ohledu na to, zda byl ministrem zahraničí, nebo seniorem na Dřevíči. Sloužit zemi byla povinnost, to i často říkal,“ zdůraznil.

Tři zakladatelé TOP 09

Se Schwarzenbergem se Kalousek formálně znal od roku 1990, doopravdy se však začali přátelit v roce 2007. „To už jsem byl pán ve středních letech, který byl ve 47 letech hodně zformovaný. Přesto si uvědomuji, jak silně dokázal změnit můj pohled na některou problematiku, na svět. Aniž by nás vychovával, tak jen tím, jak se choval, mluvil, nás formoval,“ svěřil se.

Dva roky po spřátelení společně založili stranu TOP 09. „Občas jsme si z legrace říkali, že by bylo hezké, kdybychom měli vlastní strany, ale bylo to spíše žertovné snění. To zásadním způsobem změnil Jiří Paroubek, když v roce 2009 shodil Topolánkovu vládu. Díky tomu jsme měli čas změnit žertovné snění v reálný projekt. Někdy z legrace říkám, že TOP 09 má tři zakladatele: Schwarzenberga, Kalouska a Paroubka, protože bez něj by strana nevznikla,“ žertoval exministr.

Na zesnulém příteli Kalousek velmi oceňoval jeho sociální kapitál. „Nikdo v celé Evropě si nedovolil nepřijít na oběd nebo večeři, na kterou ho pozval. Málokdo si uvědomuje, jak tímto kapitálem dokázal zemi sloužit. Byl problém? Tak se vyřešil tak, že se lidé potkali. Jenže oni se potkat nechtěli, a tak je Karel pozval na oběd nebo večeři,“ vzpomínal.

Pří jedné podobné návštěvě exministr Schwarzenberga naposledy navštívil na Dřevíči, kde se setkal i s exprezidentem Milošem Zemanem. „Karel se občas bavil tím, že ke stolu posadil lidi, které pozval a neřekl jim, kdo další tam bude. Sledoval, jak si s tím ostatní poradí. Má poslední návštěva proběhla tak, že mě Karel pozval na oběd – a po příjezdu tam už seděl Miloš Zeman. Bylo to překvapivé, ale nebylo to nepříjemné. Všichni jsme se snažili, taková byla Karlova autorita. A upřímně to byla i jeho velikost,“ pokračoval Kalousek.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Schwarzenberga mi bylo líto, i když se mu tleskalo, uznal Svoboda. Ocenil jeho vlastenectví

Právě ve spojitosti se Zemanem zmínil nepříjemnou vzpomínku. „Málokdo Karlovi ublížil tolik, jako zemanovská kampaň v roce 2013. Z člověka, jehož otec byl v odboji, dělali téměř fašistu. Bylo to něco mimořádně odporného,“ zdůraznil. Zda je setkání v Dřevíči důkazem, že Schwarzenberg exprezidentovi odpustil, nechtěl Kalousek spekulovat.

„To bychom se museli zeptat jeho. Ale vnímám to tak, že se přes to ve své velkorysosti dokázal přenést. Některé věci v životě pokládal za nedůležité,“ dodal.

Proč se Kalousek sám sebe ptal, proč se s ním Schwarzenberg zahazuje? A spojoval oba politiky stejný smysl pro humor? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: