Věštecká města, která prozradí vítěze voleb. Pro koho budou letos hlasovat v Chrudimi?

Ve kterých městech a obcích výsledky voleb v minulosti nejvíce odpovídaly tomu, jak nakonec volila celá Česká republika? CNN Prima NEWS s agenturou STEM přináší jejich přehled. Patří mezi ně i Chrudim, kam zamířil redaktor CNN Prima NEWS Bohuslav Štěpánek, aby zmapoval, který kandidát se před volbami u lidí těší největším sympatiím.

Už dlouhé roky platí to, že jak dopadnou volby v Chrudimi, tak v konečném výsledku volí celá Česká republika. „Začněme historicky první přímou volbou prezidenta v roce 2013. První kolo voleb ovládl Miloš Zeman – 24,7 procenta získal v Chrudimi, 24,2 procenta po celé České republice. Spolu s ním do druhého kola postoupil Karel Schwarzenberg – 24,2 procenta získal v Chrudimi, 23,4 procenta po celé České republice,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS moderátor Petr Suchoň.

Dodal, že výsledky tehdejších voleb v Chrudimi a celorepublikově si byly podobné i ve druhém kole. „Zeman získal v Chrudimi 53 procent hlasů, v celé České republice pak 51,4 bodu,“ doplnil známý moderátor.

Chrudim je známá hlavně loutkářskou kulturou a také výsadkovým vojskem. Podívat se, jaké mají obyvatelé druhého největšího města Pardubického kraje volební preference teď, zamířil reportér Bohuslav Štěpánek.

„Mně se líbila Danuše Nerudová, takže přemýšlím o ní,“ řekla žena v anketě CNN Prima NEWS. „Mně by se líbil ten bývalý voják (Petr Pavel). Nebo ta paní (Danuše Nerudová),“ odpověděla další žena.

Někteří lidé ale ještě svého favorita nemají. „Ještě jsem si to nerozmyslela. Zatím jsem ani nepřemýšlela o tom, jestli k volbám půjdu, nebo ne,“ uvedla další z dotázaných.

A jaká vlastnost budoucího prezidenta je pro obyvatele Chrudimi nejdůležitější? „Aby byl trochu spravedlivý. Vždyť víte, jak to vypadá,“ uvedla respondentka. „Měl by mít přehled o ekonomice a rozhodně by to neměl být profesor,“ sdělila žena. „Aby reprezentoval tento národ, který není blbý a zaslouží si mít prezidenta, za kterého se nemusí stydět,“ řekla další z dotázaných.

Jméno budoucího rezidenta Pražského hradu bychom se měli dozvědět nejpozději 28. ledna.

Tagy: