Babiš krátce před bojem o Hrad zamířil za Macronem. Chce ho zneužít k volbám, zní z ODS

Expremiér a prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) má jen pár dní před volbami mimořádně nabitý program. Po osvobozujícím, leč nepravomocném rozsudku v kauze Čapí hnízdo totiž odletěl do Francie, kde se setkal s francouzskou hlavou státu Emmanuelem Macronem. Elysejský palác popírá, že by šlo o přímou podporu Babiše před tuzemským volebním kláním. Podpora však naopak zaznívá od jiného šéfa vlády – maďarského premiéra Viktora Orbána.

Oficiální agendou rozhovoru, který nakonec trval 40 minut, byla podle slov Babiše podpora Ukrajiny ve válce proti Rusku a řešení energetické krize. „Strávili jsme spolu s panem prezidentem Macronem asi 40 minut. Zajímal jsem se o jeho názor na ukončení války na Ukrajině a samozřejmě řešení energetické krize v Evropě. Na čtyři oči jsme řešili všechna aktuální témata a evropskou agendu,“ komentoval Babiš po návštěvě pro ČTK.

Co však může leckoho zarazit, je právě načasování tohoto setkání. Babiš vyrazil do Paříže pouhé tři dny před začátkem tuzemských prezidentských voleb. Není přitom ani jasné, zda setkání přímo v Elysejském paláci inicioval on sám či Macron.

Francouzská strana každopádně dala najevo, že schůzka měla být na základě evropské politiky, protože jak ANO, tak Macronova strana Obnova (Renaissance) jsou součástí frakce Renew Europe v Evropském parlamentu. „S prezidentskými volbami nemá schůzka nic společného,“ uvedla mluvčí Elysejského paláce pro ČTK.

Faktem ale zůstává, že Babiše s Macronem evidentně pojí jisté pouto, které působí jako nadstandardní z hlediska komunikace zahraničních politiků. Český expremiér o francouzském prezidentovi často hovoří jako o svém příteli. S francouzskou hlavou státu se dorozumí v jeho mateřštině. Za zmínku určitě stojí také to, že když se Macron v říjnu účastnil summitu evropských státníků na Pražském hradě, udělal si čas, aby se mimo areál setkal právě i s Babišem.

Můj přítel Macron, Orbán, Bettel...

Babiš dává své kontakty v zahraničí velmi často a rád okázale najevo. Kromě Macrona hojně mluví i o maďarském premiérovi Orbánovi. I jeho považuje za přítele a využil ho i v rámci předvolební kampaně před sněmovními volbami v roce 2021. Tehdy totiž Orbána přivezl do Ústí nad Labem, přičemž právě v tomto kraji Babiš kandidoval za ANO.

Orbán navíc Babiše podpořil i tentokrát, když kvitoval rozhodnutí pondělního Městského soudu Prahy 1, který předsedu ANO osvobodil v kauze Čapí hnízdo. „Jsem rád, že na faktech stále záleží,“ napsal na Twitteru a vzkázal Babišovi: „Bojuj dál!“

Ohledně zmiňovaného summitu se sluší dodat, že i s Orbánem se Babiš během konání akce sešel. Maďarský předseda vlády za šéfem hnutí ANO dorazil přímo do Průhonic, kde český expremiér žije.

Stejně tak se Babiš během summitu setkal rovněž s albánským šéfem vlády Edi Ramou a jeho lucemburským protějškem Xavierem Bettelem. I toho kandidát na českého prezidenta označuje za svého přítele. Před časem se rovněž hojně chlubil i svojí návštěvou Bílého domu, kam jej pozval dnes už bývalý americký prezident Donald Trump.

Zasahuje Macron do českých voleb?

Reakce českých politiků na Babišovo setkání s Macronem na sebe ovšem nenechaly dlouho čekat. „Nevím, jak se stane, že prezident Francie přijme řadového poslance z ČR. Je přece jasné, že ho AB (Andrej Babiš) pouze zesměšní a zneužije pro svou kampaň,“ komentovala schůzku senátorka a někdejší předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Ta se dále otázala, zda „Macronovi poradci neví, která bije“.

Podobně hovoří i její stranická kolegyně z ODS a europoslankyně Veronika Vrecionová. „Považuji za naprosto nevhodné, že se francouzský prezident Emmanuel Macron schází tři dny před prezidentskými volbami v ČR s Andrejem Babišem pod záminkou diskuse o jednání o míru na Ukrajině. Představitelé cizích států by se měli podobného jednání vyvarovat, protože jde podle mě o jasné a nepřijatelné zasahování do voleb,“ uvedla a připomněla, že Babiš je ve Francii stíhán kvůli možnému praní špinavých peněz v souvislosti s nákupem nemovitostí.

První kolo prezidentských voleb v Česku se koná již v pátek a sobotu 13.a 14. ledna. Druhé kolo je pak v plánu přesně o dva týdny později. Babiš se v mnoha průzkumech pohybuje na samé špičce, v některých jej předstihl generál ve výslužbě a někdejší náčelník Generálního štábu Armády ČR Petr Pavel. Šanci na druhé kolo má podle průzkumů také bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová. Zbytek kandidátů se v průzkumech nachází daleko za touto trojicí.

Tagy: