Kohout: Čekat od ČNB zdolání inflace je naivní. Rezignovali na svoji funkci, říká Zlámalová

Panuje naivní představa rozšířená i mezi ekonomy a širokou veřejností, že Česká národní banka (ČNB) může zvýšit úrokové sazby a najednou z čista jasna bude po inflaci. Tak to ale nefunguje. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl ekonom Pavel Kohout. Připomněl situaci z konce 90. let. Analytička Lenka Zlámalová doplnila, že ČNB podle ní rezignovala na plnění svého mandátu cenové stability.

„Nemohu posloužit s předpovědí nebo prognózou, takové věci nedělám. Mohu ale něco říci k měnové politice,“ podotkl ve vysílání CNN Prima NEWS Kohout. Následně vyvrátil tezi, která je podle něj rozšířená mezi veřejností i ekonomy.

„Že ČNB může zvýšit úrokové sazby a najednou, z čista jasna, bude po inflaci. Tak to ale nefunguje. Když se podíváme na epizodu vysokých úrokových sazeb a velmi restriktivní měnovou politiku, která probíhala v letech 1997 a 1998 a i několik let poté, zjistíme, že zásadní zvýšení úrokových sazeb v květnu 1997 mělo protiinflační důsledky až se zpožděním rok a půl. To znamená, že ještě během roku po zvýšení sazeb inflace pokračovala v růstu. Takže s tím musíme počítat – že kroky, které centrální banka podniká, budou mít nějaké zpoždění, a to zásadní,“ doplnil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Z každé stovky se znehodnotí deset korun. Vysoká inflace bude požírat úspory i letos

S jeho slovy souhlasila i Zlámalová. Zároveň ale přidala kritiku. „Minimálně od května, kdy došlo k zásadní změně v ČNB, se zastavil růst úroků. Měnová politika funguje s nějakým zpožděním, my jsme ale ten čas promarnili. Místo toho jsme začali přistupovat na alternativní scénáře o tom, že inflace bude klesat déle. Několik měsíců jsme ve stavu, kdy banka fakticky rezignovala na plnění svého mandátu cenové stability,“ prohlásila komentátorka.

Dodala, že koruna je skutečná silná a proti inflaci pomáhá. „Ale pořád, bez ohledu na ceny energií a potravin, máme jednu z nejvyšších jádrových inflací v Evropské unii. Máme obrovskou inflaci na potravinách, to jsou všechno trendy, které se nedají jen tak probublat ekonomikou. Samy neodejdou. To je podobné, jako když prezident Zeman říkal, že mu sama odejde cukrovka. Inflace ani cukrovka samy neodcházejí,“ uzavřela.

Tagy: