Kokain se ve Sněmovně užívá po kilech, říká Hollan. Poslance nález drogy nepřekvapil

Poslanecká sněmovna

Kokain ve Sněmovně poslance nepřekvapil

Skutečnost, že byl loni v lednu na pánských záchodech v Poslanecké sněmovně objeven kokain, nikoho nepřekvapuje. „Jede se tam po kilech,“ poznamenal pro CNN Prima NEWS brněnský zastupitel Matěj Hollan (Žít Brno) a dodal, že to je ve Sněmovně veřejná informace. Nález nešokoval ani většinu z oslovených poslanců, asistentů i dalších osob, které se ve Sněmovně pravidelně pohybují. Nikdo z nich ale nepotvrdil, že by se týkal jich. Kdo v dolní komoře drogu užíval, není jasné.

O tom, že se kokain objevil ve Sněmovně během obstrukcí v loňském roce, informoval ve středu dopoledne web Seznam zprávy. Drogu objevila ochranka na pánských toaletách na patře, kde má kanceláře vedení Sněmovny. Policisté našli papírek se zbytky bílého prášku, který podrobili testu. Ukázal, že se jednalo o kokain.

ČTĚTE TAKÉ: Drogy ve Sněmovně jsou nepřijatelné, řekla Vaňková. Hrnčíře zarazil postup ochranky

„Absolutně mě to nepřekvapuje. Tady je takových adeptů na to, kdo to mohl být. Zároveň se tu ale pohybuje hodně lidí, nemusel to automaticky být nikdo z poslanců. Celé je to ale absurdní, zase jsme za idioty,“ komentovala situaci pro CNN Prima NEWS jedna z poslankyň.

„Je to fakt smutné. Řešíme tu podstatné změny důchodové reformy a řada z nás odvádí opravdu dobrou práci a všude se zas bude psát jen o kokainu na záchodcích. Hází to na naši práci špatné světlo,“ doplnil pro CNN Prima NEWS další z poslanců.

Kdo býval hlavním distributorem?

Překvapen nebyl ani Hollan, který na to, že jsou drogy součástí politiky, upozorňoval už v loňském létě. Tehdy vyvolal aféru kolem brněnské primátorky Markéty Vaňkové z ODS, která byla vyfotografována s bílým práškem.

„Je to normální. Ve Sněmovně kokain jede ve velkém. Ví to tam úplně všichni,“ sdělil CNN Prima NEWS. Podle něj byl donedávna hlavním distributorem politiků bývalý poslanec TOP 09 Dominik Feri. „Nosil to mnoha politikům. Když odešel, tak mnoho poslanců řešilo, kdo je bude teď zásobovat,“ poznamenal.

Nejvíce ho na tom celém prý štve pokrytectví. „Kryjí to i policisté. Politická šlechta si beztrestně šňupe, přitom vykládá, že je potřeba lidi zavírat za to, že si pěstují konopí na léčebné mastičky. Nebo když někdo prodá deset kilo trávy, tak si má sednout na deset let,“ zdůraznil.

Podle Hollana se nedá říct, že by kokain užíval ve Sněmovně každý. „Ten problém je ale masivní a jede to po kilech. Je naprosto běžné, že politici šňupou ve svých kancelářích, během jednání Sněmovny je to rychlejší na záchodě,“ poznamenal s tím, že osobně zná několik poslanců i lidí z pražského či brněnského magistrátu, kteří šňupou kokain. Běžné je prý také užívání alkoholu či marihuany.

Je to veřejné tajemství, zní ze Sněmovny

A podobně to vidí i další oslovení. „Vůbec mě to nepřekvapuje. Je to trochu veřejné tajemství. Už se spekuluje i o nějakých jménech, ale zatím nikdo nic neví a samozřejmě se nedá očekávat, že se někdo přizná,“ řekl CNN Prima NEWS zdroj z Poslanecké sněmovny. Všichni se shodují na tom, že noční jednání k užívání drog trochu vybízí, byť nic takového neschvalují.

Někteří se diví, že se informace dostala ven rok a půl poté, co byla droga nalezena. „Překvapuje mne, že se to vůbec dostalo ven a že to třeba vedení Sněmovny neututlalo, tohle nepomůže nikomu,“ řekla redakci další z osob, která se ve Sněmovně běžně pohybuje.

Případem se už několik měsíců zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která se zabývá trestnými činy policistů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Drogy ve Sněmovně jsou nepřijatelné, říká Pivoňka Vaňková. Hrnčíře zarazil postup ochranky

Tagy:
drogy policie kokain GIBS poslanecká sněmovna Poslanecká sněmovna ČR Policie České republiky Matěj Hollan