Rusové jsou vyděšení a prchají. Je to zlom, popsal generál ukrajinský útok na jihu země

Ukrajinští vojáci slaví po osvobození města Buča (3. dubna 2022)

Zdá se, že alespoň v některých místech ukrajinského území se začíná situace obracet. Ukrajinský generál a někdejší šéf tamní rozvědky Mykola Malomuž tvrdí, že na jihu země v Chersonské oblasti se už Rusové vyčerpali a prchají ze svých pozic. Okupanti protiofenzivu připustili.

„Myslím, že je to začátek zlomu, protože nepřítel se vyčerpal. Dělal opakované pauzy. Připravili jsme zálohy, provedli velkou mobilizaci, dostali na místo většinu techniky včetně přesných zbraní. Zprávy zpravodajských zdrojů říkají, že Rusko je vyděšené,“ cituje Malomuže agentura Unian.

O tom, že ukrajinské ozbrojené síly zahájily přípravu na protiofenzivu na jihu země, informovala v pondělí americká CNN s odvoláním na dva vysoce postavené americké činitele. Podle nich Ukrajinci začali „formovací operace“, které mají připravit bojiště na významný protiútok.

Všechno je předem připravená strategie

Ukrajinská armáda následně oznámila, že ofenzivu na jihu země skutečně zahájila. „Operace má dobré předpoklady. Skutečnost, že jsme osvobodili řadu dalších území, je konkrétní selhání ruské operace. Proč jsme začali na jihu? Vše je samozřejmě strategie. Můžeme nepřítele odříznout od hlavních komunikací zejména z Krymu a vytvořit podmínky pro jejich obklíčení nebo útěk,“ pokračoval Malomuž.

Ukrajinci v pondělí údajně prolomili první linii obrany Rusů v Chersonské oblasti. „Všem bylo jasné, že okupanti začali prchat. Ruští výsadkáři uprchli z bojiště,“ uvedl bývalý generál.

Formovací operace jsou podle CNN standardní vojenskou praxí před ofenzivou a zahrnují údery na zbraňové systémy, velení, muniční sklady a další terče, což má připravit terén na plánovaný postup. Podle amerických činitelů, kteří mají přístup ke zpravodajským informacím, se Spojené státy domnívají, že očekávaná ukrajinská protiofenziva bude zahrnovat kombinaci leteckých a pozemních operací.

„Ukrajinské ozbrojené síly zahájily na mnoha směrech ofenzivu na jihu Ukrajiny,“ citoval deník Ukrajinska pravda mluvčí operačního velitelství Jih ukrajinské armády Nataliji Humenjukovou. Ruské ministerstvo obrany večer připustilo ukrajinskou protiofenzivu na jihu země. Tvrdí, že ukrajinská armáda při ní utrpěla těžké ztráty.

Informace o protiofenzivě přicházejí půl roku poté, co do země vtrhla ruská invazní vojska. Přičemž podle hodnocení amerických představitelů byla Moskva schopna nasadit na frontě méně jednotek, než se původně předpokládalo. Podle jednoho z amerických činitelů jsou některé stávající ruské jednotky nasazeny dokonce v polovičním počtu, než je běžné.

USA kromě toho podle zpravodajské stanice pozorují, že ukrajinské síly těží z používání systémů HIMARS, které jim dodal Washington a Severoatlantická aliance. Umožnily jim podle nich zasáhnout a ničit cíle na Ruskem okupovaném území.

Tagy: