Kolaja: Bylo by bizarní, kdyby Lipavský ve vládě zůstal. Je to smutná epizoda, míní Lochman

Marcel Kolaja a Ondřej Lochman

360° - 30.9. v 21:30

Setrvání Jana Lipavského (Piráti) ve vládě Petra Fialy (ODS) i po odchodu Pirátů do opozice by bylo bizarní. Uvedl to někdejší pirátský europoslanec Marcel Kolaja v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Senátor Ondřej Lochman z hnutí STAN celou aféru kolem odchodu Pirátů z vládní koalice považuje za smutnou a nedůstojnou epizodu.

Odchod Pirátů z vlády po odvolání Ivana Bartoše z postu ministra pro místní rozvoj Kolaja vnímá jako správné rozhodnutí. „Po tom podrazu od pana premiéra Fialy, kdy odvolal našeho ministra po telefonu, byl odchod naprosto správný,“ zdůraznil Kolaja.

ČTĚTE DÁLE: Fiala se chytil do vlastní pasti, míní Stoniš. Zasáhne do nové podoby vlády prezident?

Setrvání Jana Lipavského v pozici ministra zahraničních věcí by Kolaju překvapilo. „Mně osobně by přišlo bizarní, kdyby v té vládě zůstal, ať za nějakou konkrétní politickou stranu, anebo s podporou zbývající čtyřkoalice,“ uvedl dlouholetý představitel Pirátů.

Senátor Ondřej Lochman průběh odvolání Ivana Bartoše a následnou emotivní tiskovou konferenci Pirátů považoval za smutnou a nedůstojnou záležitost. „Myslím si, že to do politiky nepatří,“ nechal se slyšet.

Podle Lochmana by nebylo dobré, aby současná krize zastínila to dobré, co vláda za poslední roky prosadila. Odchod Pirátů vnímá jako ztrátu. „Mě mrzí, že Piráti odcházejí z vlády. Je to jejich vůle, hlasovali o tom, nicméně my budeme jako STAN zastávat mnoho těch témat, na kterých jsme spolupracovali. Dostupné bydlení a všechno ostatní,“ nastínil politik.

Pro Kolaju může návrat Pirátů do opozice představovat nový start. Nelichotivé výsledky Pirátů v posledních volbách do Evropského parlamentu a v krajských volbách považuje za zpětnou vazbu od voličů. „Naši koaliční partneři například blokovali nějaké naše iniciativy a nedávali nám na ně dostatek financí,“ přiblížil Kolaja. „Prostě jsme neměli ve vládě výsledky,“ dodal s tím, že již v roce 2021 důrazně varoval před vstupem do kabinetu Petra Fialy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Italské manželství koalice pokračuje, ale s noži v rukou, míní Kubáček. Sněmovní převaha je podle něj jasná

Tagy: