Kolář: Ministry by na Twitteru měl před jejich hloupými vyjádřeními chránit vypínač

Petr Kolář

Během takových situací, jako bylo Prigožinovo tažení na Moskvu, by měl existovat nějaký vypínač na hloupost. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl politický komentátor Mladé fronty DNES Petr Kolář v reakci na příspěvky ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti) a ministryně obrany Jany Černochové (ODS) na sociální síti Twitter. Na ní Lipavský vtipkoval o plánované dovolené na poloostrov Krym, zatímco Černochová napsala, že Rusko vede válku s Ruskem. Ke kritice se přidal i politický komentátor Info.cz Martin Schmarcz, podle něhož jde o ukázku nezkušenosti a nevyzrálosti ministrů.

Ačkoliv má pro příspěvky obou ministrů Schmarcz pochopení, jejich zveřejnění je podle něj chybou, která by se stávat neměla. „Ukazuje se velká nezkušenost ministrů, samozřejmě to k tomu svádí, sám jsem takovou chybu udělal. Takže chápu, že člověku se chce něco napsat, ale zkušený politik by to dělat neměl a já už bych to podruhé také nikdy neudělal,“ zhodnotil je.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Konečná k migračnímu paktu: Rakušan ukázal amatérismus. Drahoty kvůli drobným, opáčil Peksa

Kolář podobně shovívaný nebyl. „Nevím, jestli je to nezkušenost, nebo hloupost. V takových případech se obvykle říká, že by měl na mobilních telefonech fungovat nějaký automatický vypínač, pokud je člověk třeba opilý, protože většinou píše blbosti,“ řekl Kolář.

Obzvlášť ostrý byl k příspěvku Lipavského. „Mně to přijde strašně dětinské, pan Lipavský na něco kouká a hned má potřebu něco sdělovat na Twitteru, a ještě takovou blbost. Pak je z toho problém, vysvětluje se, jestli je vtipný, nebo není. Zkušený diplomat by se toho vyvaroval a počkal, jak se věci vyvrbí. Teď fakt vypadá jako pitomec,“ dodal.

Pochvalu si naopak podle Schmarcze zaslouží šéf současné vlády Petr Fiala (ODS). „Pan premiér komunikaci na sociálních sítích zvládá, ale jak jsem říkal, velká část vlády jsou strašně nezkušení politici a pak to takto dopadá. Někde mi skutečně připadá, že by měli ještě čtyři až pět let vyzrávat. Kdyby ve vládě byl pouze premiér Fiala, komunikace by byla na jedničku, ale není tam sám,“ podotkl.

Tagy:
Twitter politika Petr Fiala sociální síť Petr Kolář Jan Lipavský Jana Černochová zahraniční politika Martin Schmarcz Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Ministerstvo obrany České republiky