Konečná k migračnímu paktu: Rakušan ukázal amatérismus. Drahoty kvůli drobným, opáčil Peksa

Předsedkyně KSČM Kateřina Konečná a pirátský europoslanec Mikuláš Peksa

Jiří Just, Roman Joch, Miroslav Korecký, Kateřina Konečná, Mikuláš Peksa

Totální politický amatérismus. Těmito slovy kritizovala za migrační dohodu předsedkyně KSČM Kateřina Konečná ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). V pořadu Partie Plus na CNN Prima NEWS jí oponoval europoslanec Mikuláš Peksa, který podotkl, že náklady na migranty nejsou tak markantní.

„Je to šílenost a oblbování lidí. Migrační pakt začne platit v roce 2026, možná 2027, dřív ne. Jestli pan ministr (Rakušan) předpokládá, že ukrajinské migranty budeme mít v tuzemsku po celou dobu, tak si protiřečí. Zároveň totiž říká, což já si nemyslím, že by Ukrajina měla být kandidátskou zemí do Evropské unie (EU),“ pustila se do ministra vnitra Konečná. Dodala, že si nedovede představit, jak by do „kvót“ byli započítáváni lidé z EU.

ČTĚTE TAKÉ: Vondráček k migraci: Rakušan nás zaprodal, zastavilo se mi srdce. To je fuj, opáčil Dvořák

V tomto ohledu jde podle ní o další ze série Rakušanových nezdarů. „Je to jen jedno z dalších selhání ministra, nic pozitivního za poslední 16 měsíců nepředvedl,“ zdůraznila. Dodala, že při jednáních o paktu měl být mnohem asertivnější. „Přijede tam jako hrdina – možná se usmát, protože mu někdo poklepal na rameno, a podepsat vše, co mu podepsat dali. Je to totální politický amatérismus,“ dodala.

Pakt je potřebný

Peksa však vládního kolegu a dohodu hájí. „Migrační pakt potřebujeme jednoduše proto, že vnitřní hranice v Evropě neexistují, aby se neomezil pohyb lidí uvnitř Evropy. Pokud ho nechceme omezovat, musíme řešit, jak zabezpečit problémy s vnější hranicí,“ řekl.

Podotkl, že v rámci unie je normální se na společných záležitostech nepodílet. „Tato logika, kdy odejdete od stolu a necháte za sebe platit ostatní, mi přijde neférová. Já se tak chovat nehodlám a myslím, že my Češi bychom se tak chovat neměli, protože je to ostuda,“ dodal.

Argumentoval tím, že náklady spojené s migranty jsou nepodstatné v porovnání s částkami, které by se musely platit, kdyby celý systém nefungoval. „Nedělejme drahoty kvůli v podstatě pár drobným, podotkl Peksa.

Do ostré výměny názorů se kvůli migračnímu paktu dostal i ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) s opozičním poslancem Radkem Vondráčkem (ANO). Vondráček obvinil Rakušana, že zaprodal Českou republiku a omezil její suverenitu. S jeho slovy nesouhlasil ministr Dvořák, podle něhož ostrá kritika migračního paktu hraje „na spodní struny lidské psychiky“.

Tagy: