Ukrajina by měla vstoupit do NATO. Že bude vzorem, je pro Putina noční můra, míní Kolář

Petr Kolář

Co prozradilo jednání Bidena s Putinem?

Ukrajina usiluje o vstup do NATO a podle bývalého českého velvyslance v Rusku Petra Koláře by se členem stát měla. „Pokud splní daná kritéria a parametry, tak ano. Stala by se příkladem pro běžné Rusy, kteří Ukrajinou opovrhují. Kdyby to dokázali společně, měli bychom něco jako Marshallův plán, tak by to Rusům ukázalo, že i oni se mohou stát prosperujícím demokratickým státem,“ podotkl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Vztahy mezi Ukrajinou a Ruskem jsou nadále vypjaté. Na hranicích se srocují desetitisíce ruských vojáků a USA hrozí ekonomickými sankcemi. A právě některé kontroverzní Putinovy kroky jsou pak podle Koláře jen pákou, jak dostat USA k jednacímu stolu.

„Je to potřeba Putina. Chce být vnímán jako partner, ukazoval domů, že ho (USA) berou vážně. Pokud byste se Rusů zeptali, kdo je jejich spojenec, nebudou vám umět odpovědět. Rusko je problematický faktor, má jen vazaly nebo ty, které vydírá. Skrze vojáky u hranic s Ukrajinou si vynucuje pozornost a zájem, který by jinak nemělo,“ podotkl.

Jako partner jsou podle něj Rusové nepřijatelní. „Jenom zneužívají situace, kterou vyeskalují,“ pokračoval. Jeho slova potvrdil i armádní generál v záloze Jiří Šedivý. „Rusové chtějí Ukrajinu destabilizovat, aby byla upřena pozornost k armádě, ne k ekonomice a životní úrovni v zemi. Jde o demonstraci toho, jak je ruská armáda schopná a vyzbrojená,“ podotkl.

Kolář doplnil, že Ukrajina je zemí, která má aspirace na to, aby se stala součástí NATO, možná i Evropské unie (EU). „To je to, co Rusko irituje a nechtějí to připustit. Mají pocit, že oni mají rozhodovat o svém okolí, je to bizarní. Je to něco, co překračuje normální způsob uvažování v civilizované společnosti,“ popsal diplomat.

Sám by byl pro, aby se Ukrajina součástí Severoatlantické aliance stala, pokud by splnila všechna potřebná kritéria a podmínky. „Stala by se příkladem pro běžné Rusy, kteří Ukrajinou opovrhují a myslí si, že země nemá nárok na vlastní existenci. Kdybychom to společně (jako Západ) dokázali, měli bychom něco jako Marshallův plán, tak by se Ukrajina mohla stát příkladem, že je možné, aby se i Rusko stalo prosperujícím demokratickým státem,“ nastínil.

Lukašenko jako slečna Fifi, nevěsta pro obě strany

Právě něco takového podle něj Putina děsí. „Myslím, že to je největší noční můra Putina, proto se dál snaží prostor destabilizovat,“ dodal. Šedivý je však opatrnější. „Nevím, zda by se Ukrajina měla stát plnohodnotným členem NATO. Když budeme spěchat, můžeme udělat chyby, které Ukrajinu zničí. Částečně už je rozbitá,“ míní.

Kolář se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS vyjádřil i k situaci na polsko-běloruské hranici, kde se ze strany Běloruska srocují desítky tisíc migrantů. „Alexandr Lukašenko není klasický vazal Putina. Chvíli hrál se Západem, chvíli s Putinem. Je to takové slečna Fifi, která se snaží být hezkou nevěstou na obě strany. Stejně jako Putin se na sebe snaží Lukašenko krizí na hranicích upozornit,“ uzavřel s tím, že se EU nesmí nechat vydírat.

Tagy: