Kolářová: Kdo se nechce očkovat a onemocní covidem, měl by si zdravotní péči platit sám

Daniela Kolářová slaví 76. narozeniny.

INTERVIEW 12.11.2021

Kdo se nechce očkovat a onemocní covidem, měl by si zdravotní péči platit sám. V pořadu Interview na CNN Prima NEWS to řekla česká herečka Daniela Kolářová.

„Jsem pro očkování. Sama jsem třikrát očkovaná,“ uvedla známá herečka. „Pan Cyril Höschl to vyjádřil velice pregnantně. Chápu, že jsou odmítači očkování, ale kdyby se jim to přihodilo a prošli si těžkou covidovou variantou, tak by si léčbu měli zaplatit. Náš systém je však nastaven na solidárním principu a máme péči zaručenou, tak či onak. A to je nefér. Když odmítají být solidární, tak by si to měli platit sami,“ konstatovala.

Takový návrh už přitom našel své uplatnění v Singapuru. Začátkem tohoto týdne tento městský stát oznámil, že přestane platit covidovou zdravotní péči lidem, kteří se dobrovolně nedali očkovat. Podle tamní vlády zatěžují místní nemocnice ve většině právě nevakcinovaní lidé. Vládní výjimku dostali děti a lidé, kteří se nemohou očkovat ze zdravotních důvodů.

Kolářová se v pořadu Interview rozpovídala také o lockdownu a omezeních, která v té době platila. „Omezení byla nejen v kultuře, ale ve všech společenských sférách. Přijde mi zvláštní, že některým lidem vadí, že by je měli kontrolovat v restauracích na bezinfekčnost. Ty podniky byly zavřené, přece tohle je lepší varianta,“ podivila se Kolářová. „Ta nesvoboda nás postihla tak jako za komunismu,“ dodala.

Příroda je pro mě kostel

Kolářová se stejně jako i mnozí herci vrátila na divadelní prkna po několikaměsíční pauze. A prý jí to dalo zabrat. „Bez divadla jsme byli rok a půl. Ztrácí se rytmus. Učíte se odznova. Děláme oprašovací zkoušky, ale večer máme stejně trému jako na premiéře. Zapomněla jsem i jak se mám líčit. Ta pauza nás všechny vyhodila z rytmu,“ uvedla Kolářová v pořadu Interview.

Lockdown podle ní trval až moc dlouho. „Bylo to k nepřežití,“ uvedla. Volný čas trávila herečka na venkově. „Odjela jsem z Prahy a chodila na procházky. Čas jsem zkrátka trávila v přírodě. Příroda je pro mě kostel, moje modlitba,“ řekla.

Herečka se naplno vrátila ke své práci. Po dvou letech se chystá na obnovení představení v Divadle U Valšů Drahá Matylda. Na filmovém plátně si pak opět zahraje manželku Zdeňka Svěráka. Tentokrát v chystaném filmu, který vyjde v příštím roce na jaře, Betlémské světlo. „Není to vůbec vánoční příběh, ale má úžasnou pointu,“ prozradila. Roli Svěrákovy manželky nehraje poprvé. Po jeho boku si zahrála už ve filmu Vratné láhve či Na samotě u lesa. Blízcí přátelé prý ale nejsou. „Jsme spíše kolegiální přátelé, ale myslím si, že si jako lidé dobře rozumíme, takže je to vždycky fajn,“ uvedla.

Tagy: