Komárek: Fialova vláda trhla světový rekord v nepopularitě, v eurovolbách bude bodovat ANO

Martin Komárek

360° (99)

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) pravděpodobně trhla rekord v nepopularitě, která se může odrazit i na volbách do Evropského parlamentu, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS komentátor Martin Komárek. V nich podle něj bude bodovat hnutí ANO. S politologem Lukášem Valešem se shodl, že klíčová bude volební účast. Valeš podotkl, že jde možná o jedny z nejzásadnějších evropských voleb za posledních 50 let evropské integrace.

Na začátku června Česko čekají volby do Evropského parlamentu. Podle komentátora Martina Komárka jsou velmi nevypočitatelné. „Záleží zejména na tom, kolik přijde lidí. Nemyslím si, že jich bude mnoho,“ sdělil Komárek, který v letech 2013 až 2017 působil jako poslanec za hnutí ANO, v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Volby by ovládlo ANO, druhá ODS posiluje. Lidovci se dál propadají, ukazuje exkluzivní průzkum

Úspěšné podle něj bude hnutí ANO, ačkoliv tomu tak dříve nebývalo. „Nepopularita vlády Petra Fialy (ODS) je velmi vysoká. Je to pravděpodobně světový rekord. Takže bych řekl, že ANO bude sbírat body,“ řekl Komárek.

S tím, že klíčová bude volební účast, souhlasí i politolog Lukáš Valeš. „V roce 2019 přišlo pouze 16 procent českých občanů. Trumfli nás jen Slováci se 13 procenty. Průzkumy naznačují, že bychom neměli čekat žádné davy, na druhou stranu tyhle volby jsou možná nejzásadnější za posledních 50 let evropské integrace, kdy se bude lámat chleba, ať už se bavíme o otázkách boje s klimatem, Green Dealu či ochraně našeho průmyslu,“ popsal Valeš.

Dodal, že k volbám do Evropského parlamentu chodili především lidé, kteří jsou dobře situovaní. „Spíše vysokoškoláci, pravicově orientovaní a se zájmem o evropská témata. Otázkou těchto voleb je, jestli se podaří mobilizovat i jiné voliče než ty, kteří tradičně k evropským volbám přijdou,“ dodal politolog.

Tagy: