EXKLUZIVNĚ: Volby by ovládlo ANO, druhá ODS posiluje. Lidovci se dál propadají, ukazuje průzkum

Alena Schillerová, Andrej Babiš a Karel Havlíček (všichni ANO)

Volby by v březnu drtivě vyhrálo ANO, ODS si polepšila

Opoziční hnutí ANO by i v březnovém volebním modelu vyhrálo volby do Poslanecké sněmovny. Ukazují to výsledky exkluzivního průzkumu agentury STEM pro CNN Prima NEWS. Mírně si polepšila vládní ODS, na třetím místě by pak skončili Piráti. Těžkou situaci zažívají lidovci, které v preferencích přeskočili jak mimoparlamentní komunisté, tak i sociální demokraté.

„Je třeba vzít v potaz, že data sbíráme v polovině volebního období, kdy obecně klesá zájem o politiku. Více lidí by nyní nešlo k volbám a lidé též méně zohledňují možné volební strategie, jako je například kalkulace s pětiprocentní hranicí vstupu do Sněmovny. Prozatím také nebyly ohlášeny žádné koalice pro příští sněmovní volby, ani se plně nerozeběhla kampaň před eurovolbami,“ vysvětluje analytik STEM Martin Kratochvíl.

ČTĚTE TAKÉ: Fiala není silný lídr a voliči ho trestají, říká k nedůvěře Schmarcz. Popsal premiérovy chyby

Navzdory těmto faktorům je zřejmé, že dominantním subjektem na české politické scéně zůstává hnutí ANO, které jako zdaleka jediné dosahuje dlouhodobě zisků přes 30 procent voličů s široce rozkročenou voličskou základnou. Nyní v průzkumu získalo 32,9 procenta.

Na druhém místě skončila ODS, která po loňském poklesu, zřejmě způsobeném protivládními protesty a vrcholící špatnou ekonomickou situací domácností v důsledku inflace, posílila o tři procentní body na celkových 14,5 procenta.

Za ní jsou Piráti se ziskem 10,5 procenta hlasů a za nimi SPD s 9,3 %. Kolem hranice pěti procent nutné pro vstup do Sněmovny se pohybují Starostové s 6,6 procenta, u nichž by vstup do Sněmovny byl prakticky jistý, a TOP 09 s 5,2 procenta. Těsně pod hranicí pěti procent končí KSČM s 4,5 procenty, ČSSD s 3,6 a KDU-ČSL s 3,1 procenty.

Struktura voličů je nadále podobná. Hnutí ANO nachází významnou oporu u občanů bez maturity a zvláště u lidí starších 60 let. Oproti tomu strany vládní koalice si stojí dobře u lidí s vysokoškolským vzděláním, zatímco u nižších stupňů vzdělání je jejich pozice slabší.​ Mladí voliči nejčastěji volí Piráty. Nejpevnější jádro voličů odhodlaných volit svou stranu má ODS a hnutí ANO.

Hrozbou není ani Rajchlovo PRO

„Co se týče přesunů voličů mezi stranami, tak nepozorujeme větší výkyvy. Hnutí ANO je nadále suverénním lídrem opozice a protestní hlasy stále sbírá především SPD, jehož stabilní pozici kolem 10 procent neohrozila ani relativně nová konkurence v podobě strany PRO,“ hodnotí Kratochvíl nejnovější data z politické scény s tím, že fluktuace hlasů probíhá především uvnitř bloku vládních stran, případně uvnitř bloku stran opozičních a přechody mezi těmito bloky jsou velmi vzácné.

Strany vládní koalice sice od sněmovních voleb v součtu mírně ztratily, jejich voliči se však výrazněji nepřesouvají k jiným uskupením, neboť v nich nevidí jasnou alternativu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak je to s důvěryhodností českých politiků? Podívejte se, kteří státníci propadli a kterým se naopak dařilo získat podporu občanů.

Tagy:
komunismus STEM ODS ČSSD volby Česká pirátská strana koalice ANO 2011 Svoboda a přímá demokracie Poslanecká sněmovna ČR exkluzivní