KOMENTÁŘ: Babiš prezidentské volby vyhraje. A koalice Spolu mu skvěle nahrála

Je spousta věcí, za které můžete Andreje Babiše kritizovat. Co se mu ale nedá upřít, je, že když něco chce, tak za tím jde – hlava nehlava. A dělá to chytře. Stejně tak je to s prezidentskou volbou. V lednu se proto možná budou Babišovi odpůrci divit, jak se na ten Hrad mohl dostat.

Už jen samotné ohlášení kandidatury udělal Babiš celkem mazaně. Svou účast v boji o Hrad obestřel skoro jakýmsi tajemnem. Všichni se na jeho prezidentské ambice ptali několik let, Babiš pořád uhýbal, kličkoval. O to víc byli všichni zvědaví. Zamotanou hlavu z toho měli i ostatní kandidáti. Určitou taktiku je totiž v kampani třeba volit v případě soupeření s Babišem a jinou bez Babiše.

A ano, šéf opozice mohl své rozhodnutí oznámit v pondělí na svolané tiskové konferenci. On to ale záměrně propálil v neděli večer a nenápadně si tak ukradl mnohem víc mediální pozornosti.

S mediální prezentací má Babiš a jeho tým obrovské zkušenosti a všichni vědí, že skvělé PR je polovina úspěchu, ne-li víc. Vzpomeňte si třeba, když Babiš plácal o tom, jak chce mít „motýle“. Všichni se mu vysmáli. Co udělal jeho tým? Nechal vyrobit trička s nápisem: My tady chceme motýle. A byl to hit.

Babišův aparát navíc umí dělat něco jako skrytou, černou kampaň. Vzpomeňte si například, když se šéf ANO chtěl zbavit někdejší ministryně obrany Karly Šlechtové, jak o ní začaly vycházet velmi kritické články v Babišových médiích. A na prezidentské kandidáty se už špína začala vytahovat.

Fiala čtyři roky sliboval silného kandidáta

Co je ale hlavní a ve finále mohlo stát za definitivním rozhodnutím bývalého premiéra do voleb jít, je totální selhání a slabost koalice Spolu, hnutí STAN i Pirátů. Ještě nedávno se holedbali, jak je důležité postavit silného prezidentského kandidáta. Šéf ODS Petr Fiala už v roce 2018 pro web Echo řekl: „Bylo to naposledy, příště na prezidenta navrhneme silného kandidáta.“

Opakoval to i letos v lednu, když Seznam Zprávám řekl: „Musíme najít silného kandidáta na prezidenta, jinak se budeme divit.“ Podobně ale mluvil i šéf hnutí STAN Vít Rakušan. Všichni víme, jak to dopadlo. Koalice Spolu ani žádná jiná z vládních stran s vlastním silným kandidátem nepřišla, ale pouze podpořila tři kandidáty – Pavla Fischera, Danuši Nerudovou a Petra Pavla.

Fiala to vysvětlil slovy, že vlastního kandidáta koalice nepostaví, protože by tím došlo k tříštění sil. Je to snad ta nejslabší výmluva. K tříštění sil dochází i tím, že koalice podpořila tři kandidáty a nebyla schopna postavit se za jednoho. Koalice navíc nebyla schopna vygenerovat „své“ silné jméno, které by mohlo konkurovat třem zmiňovaným adeptům či Babišovi. Je to velké zklamání a nahrávka Babišovi na smeč. Fiala si toho jako politolog musí být dobře vědom.

Hrozí, že celá volba se strhne v boj Babiš versus zbytek. A jak víme, Babiš umí z takové situace těžit – opět bude moci říkat, že se proti němu všichni sešikovali a spikli.

Komu dají hlas voliči ČSSD či KSČM?

Navíc nesmíme zapomínat, že žijeme v zemi, kde volbu hlavy státu už dvakrát vyhrál Miloš Zeman (který Babiše podpořil a určitě ještě podpoří). Ve Sněmovně sedí extremistická SPD a preference jí vůbec neklesají, hlasy jejích voličů může Babiš sbírat přinejmenším v druhém kole. Kromě toho také hlasy voličů Trikolóry, komunistů nebo sociální demokracie.

Bude to zase půl na půl a druhé kolo bude velmi těsné. Babiš ale zvítězit může. Kdyby dopředu věděl, že prohraje, do volby by nikdy nešel. Navíc umí dělat kontaktní kampaň. Celé léto přece neobjížděl republiku v karavanu nadarmo.

Tagy: