Nerudová podala přihlášku k prezidentské volbě. Babiše podpořilo přes 50 poslanců

Danuše Nerudová podala přihlášku k prezidentské volbě. Odevzdala přes 82 tisíc podpisů.

Nerudová odevzdala podpisové archy

Ekonomka Danuše Nerudová ve středu na ministerstvu vnitra odevzdala přihlášku do prezidentské volby. Podpisů její tým nasbíral přes 100 tisíc, po kontrole jich odevzdala 82 628. Kandidaturu bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) dosud podpisem podpořilo 56 poslanců ANO, sdělil mluvčí hnutí Martin Vodička.

„Hotovo. Nasbíráno přes 100 tisíc podpisů. Odevzdáno 82 628. Děkuji všem,“ oznámila Nerudová na Twitteru. Rovněž zmínila, že její tým podpisy pečlivě kontroloval, přičemž vyřadil asi 15 až 20 procent. Nyní je na ministerstvu vnitra, aby podpisy prověřilo. Pro kandidaturu je jich třeba 50 tisíc.

„Za každým tím podpisem je osobní příběh a obrovské nasazení tisícovky dobrovolníků i zhruba 300 lokálních podnikatelů, kteří sbírali podpisy ve svých provozovnách. Projela jsem celou ČR a troufnu si říct, že znám problémy, které trápí lidi v regionech. Jako prezidentka se zasadím o to, aby se nezapomínalo na regiony, kde se lidem nežije tak dobře jako ve zbytku naší republiky,“ dodala pro CNN Prima NEWS.

Andrej Babiš hledal podporu v dolní komoře Parlamentu. Dosud mu kandidaturu stvrdilo podpisem 56 poslanců za ANO. K přihlášce do přímé volby jich stačí 20. Expremiér oznámil záměr ucházet se o post prezidenta republiky v neděli, v pondělí kandidaturu podpořilo předsednictvo ANO.

Ministerstvo vnitra jména těch, kteří kandidátní listiny podali, neuvádí, pokud sami svůj záměr neuveřejnili. Mezi deseti do úterý podanými přihláškami jsou podle resortu senátor Marek Hilšer, bývalý rektor Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima či poslanec Jaroslav Bašta (SPD). Ve čtvrtek plánuje přihlášku odevzdat senátor Pavel Fischer.

Zájem kandidovat už ohlásili také armádní generál Petr Pavel, odborový předák Josef Středula, podnikatelé Karel Janeček, Karel Diviš a Tomáš Březina nebo bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková.

První kolo volby se bude konat 13. a 14. ledna, druhé o dva týdny později. Nový prezident či prezidentka se funkce ujme začátkem března.

Tagy: