Rozhořčení chápu, zastal se Černochové premiér Fiala. OSN nefunguje, hájil ministryni Babiš

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) na prozraelské demonstraci

Černochová chce, aby Česko vystoupilo z OSN

Ostrá slova ministryně obrany Jany Černochové (ODS) o vystoupení z Organizace spojených národů vyvolala nejen kritiku, ale také pochopení napříč politickým spektrem. Na její stranu se postavil například premiér Petr Fiala (ODS), který rovněž kroutil hlavou nad schválenou rezolucí OSN. Zastání se Černochová dočkala také u ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) či také Andreje Babiš (ANO) – oba dva v nedělní Partii Terezie Tománkové poznamenali, že si OSN v současnosti nevede příliš dobře.

Černochová v sobotu vyzvala k vystoupení Česka z OSN, a to kvůli rezoluci vyzývající mimo jiné k humanitárnímu příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem. Valné shromáždění OSN schválilo v pátek jordánský návrh rezoluce, neuspěl návrh Kanady, v němž mělo být i jednoznačné odsouzení útoků Hamásu.

MOHLO BX VÁS ZAJÍMAT: Vystupte z vlády, vzkázal Zaorálek Černochové kvůli OSN. Stíhačky už vás nebaví? vmetla mu ministryně

Text navržený Jordánskem a dalšími arabskými zeměmi získal podporu 120 zemí, 45 se zdrželo hlasování. Izrael, Spojené státy a dalších 12 zemí včetně Česka, Rakouska, Maďarska a Chorvatska hlasovalo proti. V souvislosti s hlasováním OSN Černochová na sociální síti X uvedla, že se za ni stydí a Česko nemá v organizaci, „která fandí teroristům“, co dělat.

„Chápu rozhořčení paní ministryně nad rezolucí OSN, která neodsoudila terorismus Hamásu v Izraeli. Česko společně například s USA nebo Rakouskem hlasovalo v souladu s tím, co dlouhodobě zastáváme,“ uvedl Fiala.

„V OSN budeme nadále prosazovat naše postoje a přesvědčovat o jejich správnosti další státy,“ poznamenal. Považuje za důležité, aby hlas a názory Česka na půdě OSN zaznívaly.

Její stranický kolega a ministr financí Zbyněk Stanjura se za ni rovněž postavil. „Myslím, že je to frustrující. Stálým členem Rady bezpečnosti OSN je i Rusko. Jak můžete přijmout rezoluci OSN proti Rusku, když to bez Ruska nejde? Tenhle tweet je výsledkem jisté frustrace z hlasování. Nemyslím si, že zítra zahájíme vážná politická jednání o vystoupení z OSN,“ uvedl v Partii.

„Ale já mám rád, když politici projevují emoce. Nemůžeme být jako roboti a stroje. Kdo z nás má odvahu vůbec si pustit děsivé záběry, a pak je zpochybňovat nebo zlehčovat, to mi přijde za hranou,“ podotkl šéf státní kasy na CNN Prima NEWS.

Odchod z OSN? Není to řešení

Na konto Černochové se v nedělní diskuzní relaci vyjádřil i Babiš. Pro rozhořčení ze strany ministryně obrany má rovněž pochopení. „Rezoluce je samozřejmě špatně. OSN neplní svou roli. Místo toho, aby pečovala o planetu a starala se, aby tu nebyly války, tak vůbec nefunguje. Je to organizace, která nemá vliv,“ řekl v Partii. Na druhou stranu uznal, že stále jde o určité fórum, kde každý členský stát může usilovat o změnu.

Ministr zahraničí Jan Lipavský nepočítá s tím, že by se vláda zabývala vystoupením Česka z OSN. Myšlenku je potřeba odmítnout, v Otázkách Václava Moravce. „Je tam celá řada důvodů, ale nejhlavnějším je, že na troskách druhé světové války vznikla Charta OSN, která má v sobě zakotveny některé naprosto klíčové principy, které i pro Česko při jeho velikosti a pozici v mezinárodním společenství (představují) určitý stabilní a předpokládatelný rámec,“ vysvětlil.

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) osobní rozhořčení a frustraci ministryně chápe, odchod z OSN ale podle něj není řešením. „Takový krok by neprospěl ani ČR, ani OSN a ve výsledku ani samotnému Izraeli,“ napsal na sociální síti X.

Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) na téže síti myšlenku vystoupení z OSN jednoznačně odmítl. „Charta OSN a mezinárodní řád z ní odvozený je doslova štítem české státní nezávislosti a suverenity,“ uvedl. Pro středně velké země, jako je Česko, podle Bartoše není výhodné živořit ve světě, kde neplatí žádná pravidla a silnější hoduje na úkor slabšího. „Historie 20. století nám jasně ukázala, jak tragické důsledky měla pro český národ absence mezinárodního řádu,“ dodal

Tagy: