KOMENTÁŘ: Fiala chtěl politicky pohřbít Piráty a místo toho trefil sám sebe

Jestli byla současná vláda až dosud něčím výjimečná v pozitivním smyslu, pak to byla její soudržnost – ukočírovat pět stran je téměř nemožné a Petru Fialovi se to aspoň navenek až zázračně dařilo. S tím je teď, po mimořádně nešikovném vyhazovu Ivana Bartoše z kabinetu, definitivní konec. O Piráty až tolik nejde, ti jsou, cynicky řečeno, politicky mrtví už teď. Premiér však zavařil především sobě a své vládě.

Podívejme se nejdříve na Piráty. Jednomu by jich bylo až líto, kdyby si za svůj neblahý osud nemohli sami. Na úterní tiskové konferenci, která zřejmě vejde do dějin, jsme se dozvěděli i tohle: V ODS jsou stále kmotři, vládní politici jdou na ruku energobaronům a oligarchům, naznačil předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek.

ČTĚTE TAKÉ: Ubohé lži, ostuda, kňourání. Politici ODS běsní kvůli pirátské kanonádě a nadávání na Fialu

„Kmotři“, anebo přinejmenším vlivní straníci s nitkami vedoucími do byznysu, byli v ODS vždycky, i v roce 2021, kdy pětikoaliční vláda vznikla. Pokud to tehdy Piráti nevěděli, za tři roky vládnutí už si všimnout museli. Stejně tak zajisté zpozorovali, jak a vůči komu výhodně vláda řešila například energetickou krizi. Jenže Piráti byli součástí kabinetu, tak (alespoň na vládní úrovni) mlčeli. Teď se opět stavějí do role jediných spravedlivých, ale už to není moc uvěřitelné. Čili ne, netřeba cítit vůči nim lítost.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Piráti také vyhrožovali připravovanou koalicí ODS s ANO, neboli ODSANO, chcete-li Odsáno, která má údajně vzniknout po příštích sněmovních volbách. No, možná ji někdo chystá, popravdě, pokud by sněmovní volby dopadly podobně jako ty krajské, asi by byly jen dvě možnosti. Dohoda ANO s SPD a Stačilo, nebo právě ANO s ODS (taková koalice je v očích mnohých jistě představitelná s tím, že by si strany rozdělily moc mj. v byznysových věcech). Nicméně určitě by u toho už nebyl Petr Fiala. A co je hlavní, vůbec nijak s tím nesouvisí účast, nebo neúčast Pirátů v současné vládě. Při vší úctě, jejich vliv na další dění se blíží nule.

A nyní k Petru Fialovi, který chce prezidentovi navrhnout Bartošovo odvolání kvůli zpackané digitalizaci stavebního řízení. Jestliže Piráti vypadají nevěrohodně, o premiérovi to platí dvojnásob. Ještě v srpnu v rozhovoru pro Deník řekl: „Kdybych byl přesvědčen, že nástrojem k tomu (vyřešení problémů s digitalizací, pozn. red.) je odchod Ivana Bartoše, tak se o tom bavme, ale odvolání člena vlády pravděpodobně nepovede k odstranění problémů.“ Podobně se vyjádřil i v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Že by se za měsíc nějak zásadně změnila situace? Fiala se teď rozhodl předat agendu stavebního řízení ministru dopravy Martinu Kupkovi (ODS). To však mohl udělat, aniž by Bartoše vyhazoval z vlády. Anebo mohl jmenovat nějakou pracovní skupinu, která by problém s digitalizací řešila. V každém případě premiérovo zdůvodnění vypadá jako pouhá záminka.

VIDEO: Tisková konference koalice Spolu k odvolání Ivana Bartoše

Proč budou Piráti v opozici nebezpeční

Krom toho se zcela zjevně jedná o porušení koaliční smlouvy. V ní se praví: „Smluvní strany respektují ústavní právo předsedy vlády navrhovat prezidentu republiky jmenování a odvolávání členů vlády. Pro každý takový krok bude předseda vlády hledat podporu příslušné koaliční strany.“ Neboli Fiala měl hledat podporu u Pirátů. Mělo proběhnout jednání k tomu určené. Místo toho to premiér zčistajasna vicepremiérovi oznámil po telefonu jako hotovou věc.

Výsledkem je velmi nepříjemný pocit, že tu opravdu došlo k podrazu. Bartoš vypadá jako oběť a možná teď začne být sympatický i některým svým odpůrcům. Co je však ještě důležitější, rozšíří se řady opozice. Piráti už sice nemají skoro žádné voliče, ale zůstávají jim čtyři poslanci a nejspíš i mediální prostor.

Jejich opozice nebude ledajaká, bude to opozice, která tři roky seděla ve vládě a nejspíš disponuje slušným arzenálem informací (a takový Jakub Michálek se ho nebude bát použít). Pirátská strana spoluutvářela vládní narativ o tom, jak je česká politika rozdělena na tábory demokratů a populistů, což se ve vulgárnější podobně projevovalo i rozdělováním politiků třeba na odpůrce ruského režimu, a naopak zastánce proruských sil. Do druhého pytle pak byli házeni všichni, kdo kritizovali pětikoalici. A Fiala teď celý tento konstrukt zbořil.

VIDEO: Tisková konference Pirátů k odvolání Ivana Bartoše

Tagy: