KOMENTÁŘ: Hokejové derby se Slováky nepokazil ani tragický výkon rozhodčích

Během úvodního zápasu na hokejovém mistrovství světa mezi Českem a Slovenskem se obzvlášť v první třetině zdálo, jako by náš východní soused hrál na ledě v sedmi. Kromě pěti hráčů a brankáře měli Slováci sem tam až v nepochopitelné míře na straně i rozhodčí. Ani tragický výkon sudích ale česko-slovenské derby nijak zvlášť nepokazil. Češi odehráli solidní utkání a po těsné výhře 3:2 si odnášejí tři body.

Těžko si představit na zahájení hokejového turnaje lepšího soupeře než Slovensko. Derby dvou zemí, které byly ještě před časem součástí jednoho státu, tradičně nabízí napínavé bitvy plné krásného hokeje, ale i emotivních či kontroverzních situací. Páteční zápas v tomto ohledu nebyl žádnou výjimkou.

Obzvlášť v první třetině se zdálo, že se hlavní rozhodčí Sean Fernandez (USA) a André Schrader (Německo) snažili ospalý výkon Slováků vyvážit lobotomickými zásahy, které dost komplikovaly českou cestu k vítězství. Hned ve čtvrté minutě se po velmi vydařeném českém střídání poblíž slovenské branky strhla hromadná šarvátka, kterou začal slovenský výběr.

Vzhledem k povaze evropského hokeje, v němž se hrubost obvykle posuzuje přísněji než v tom kanadsko-americkém, se dalo očekávat hned několik vyloučení na obou stranách. Sudí ale naprosto nepochopitelně poslali na trestnou lavici pouze Filipa Chytila. Z následující přesilovky pak slovenský tým, který do úvodu utkání nevstoupil vůbec dobře, vstřelil gól.

Parta finského trenéra Kariho Jalonena se však zmíněnou nespravedlností nenechala vykolejit. O tři minuty později předvedla první lajna krásnou kombinaci, kdy kapitán Roman Červenka vyrovnával na 1:1 po přesné přihrávce Dominika Kubalíka.

Pruhovaná parodie

Slováci však šli brzy opět do vedení, tentokrát bez pobídky rozhodčích. Pomohl jim fatální chybou brankář Šimon Hrubec, když mu puk při pokusu o stažení do lapačky proklouzl mezi jeho betony a skončil v síti.

Pánům v černobílém však stav 2:1 pro Slováky nestačil a zřejmě jej chtěli vyšperkovat na 3:1. V 13. minutě Slovák Patrik Koch tvrdě sestřelil Filipa Chlapíka. Ze zpomalených záběrů je evidentní, že šlo o úder do hlavy. Koch navíc očividně nechtěl vůbec hrát puk – jasný faul.

Jenže rozhodčí opět nezklamali. Kvůli následným potyčkám šel naopak na trestnou lavici za „hrubost“ Michal Kempný, který Kocha chytil pod krkem. I na evropské poměry šlo o poměrně přísné vyloučení, do šarvátek se navíc zapojily oba dva týmy. Slováci však s dalším dárečkem od pruhované parodie na rozhodčí příliš dobře nenaložili. Naopak v oslabení vstřelil krásný gól z otočky Lukáš Sedlák. Tomáš Rolinek by na něj byl jistě pyšný.

V případě výkonu rozhodčích byl výsměchem i krosček slovenského obránce na Vladimíra Sobotku, který v té době stál mimo slovenské brankoviště. Sice nešlo o nic zásadního. Nicméně vzhledem k tomu, jaký metr rozhodčí nastavili při vylučování českých hráčů, na slovenské straně jej absolutně nedodržovali. Z kocoviny se zřejmě probrali až po odehrání první třetiny.

Fakt, že se český výběr po celý zápas soustředil pouze na svou hru, mu nakonec přinesl těsné vítězství 3:2. Na česko-slovenské derby se navíc krásně koukalo. Doufejme tedy, že tragické výkony rozhodčích na mistrovství světa budou jen výjimkou, která už se – obzvlášť ve vyřazovací části – nebude opakovat.

Tagy: