KOMENTÁŘ: Jak Federer prakticky oznámil konec kariéry, i když o něm neřekl ani slovo

Pro mnohé bude Roger Federer nejlepším tenistou všech dob i za několik dekád. To se nezmění, ani pokud ho Novak Djokovič předežene v počtu grandslamových titulů. Momentálně se Švýcar, který před týdnem oslavil kulatých 40 let, stále řadí mezi aktivní tenisty. Ale jednou nohou – zřejmě pravou, se kterou musí opět na operaci – už je v tenisovém důchodu.

Pořád je tu šance, že si Federer ještě zahraje v elitní tenisové říši s názvem ATP. Ale už velmi těžko v ní bude předvádět to, díky čemu vyhrál dohromady 101 titulů, z toho 20 grandslamových. Díky čemuž vydržel na pozici světové jedničky 310 týdnů.

V této době na tenisovém trůnu už svého švýcarského kolegu předčil Srb Novak Djokovič, má k tomu stejně trofejí z majorů. Možná Federera předhoní už na blížícím se US Open. Nicméně „Fedex“ vždy sbíral plusové body za ladnost na kurtu včetně precizního jednoručného bekhendu, gentlemanství, příkladné chování, absenci zkratů.

V tomto Djokovič svými opakovanými excesy jednoznačně ztrácí.

Zřejmě u Federera dokonce napočítáte více fanoušků než u Rafaela Nadala, španělského fenoménu, který dlouhé roky pomáhal Švýcarovi umocňovat jeho výjimečnost. Tedy pokud se nehrálo na antuce.

Jak je patrné, Federer měl ve své nejlepší éře vše. Teď se ale zdá, že mu chybí umění skončit. Výše vypsané úspěchy a doby, kdy zvedal nad hlavu jeden pohár za druhým, jsou postupně více a více vzdálené. Lidé si momentálně Federera spojují hlavně s tím, jak se (ne)vrací. A to je velká škoda.

Samozřejmě, je sympatické, že se chce rvát dál, ačkoliv absolutně nemusí. Peněz vydělal pro několik dalších generací Federerů, získal si celosvětové uznání. Nicméně nic nenasvědčuje tomu, že by měl tenisovou radost rozdávat i po čtyřicítce.

Pod kudlou za poslední rok a půl už potřetí

V posledních dvou sezonách byla a je účast rodáka z Basileje na turnajích sporadická. Loni zvládl z oficiálních akcí jen Australian Open, letos se ukázal na pěti turnajích. Na Roland Garros zabrzdil svoji cestu sám, když i přes postup odstoupil, aby se soustředil na svůj milovaný Wimbledon, který v minulosti ovládl hned osmkrát. Leckdo mu ten krok vyčítal, mluvil o neúctě k turnaji. Každopádně pak na londýnské trávě Federer – už nedobrovolně – skončil ve čtvrtfinále, Hubert Hurkacz ho porazil jasně 6:3, 7:6, 6:0.

A další zápas jen tak nepřidá. Znovu se totiž ozvalo prokleté pravé koleno, které je příčinou toho, proč tak často v sezonách 2020 a 2021 absentoval na kurtu. První operaci podstoupil až v 34 letech, teď ale lékařské zákroky přichází v rychlém sledu. Pod „kudlu“ musí za poslední rok a půl už potřetí.

„Bohužel mi lékaři řekli, že potřebuji další operaci, abych se ve střednědobém až dlouhodobém horizontu cítil lépe. Rozhodl jsem se pro ni. Čeká mě mnoho týdnů s berlemi a pak samozřejmě dlouhé měsíce bez tenisu,“ uvedl ve svém prohlášení na Instagramu tenista, který je často označován jako GOAT. To lze přeložit jako „koza“, ovšem je to jen zkratka pro „Greatest of all time“ – nejlepší všech dob.

„Čeká mě těžké období, ale také vím, že dělám správnou věc, protože chci být i v dalších letech schopný běhat a žít aktivně. Jsem realista, nemyslete si. Vím, jak těžké je v mém věku jít opět na operaci, ale chci být hlavně zdravý,“ napsal Federer.

Z toho je patrné, že tenis je spíš vedlejší věc a Federer chce být v „richtiku“ pro aktivní život po kariéře. K jejímu potenciálnímu pokračování řekl toto: „Chci mít však také paprsek naděje, že bych se ještě na túru v nějaké kondici a formě vrátil.“

Paprsek naděje nezní milionům příznivců z celého světa příliš nadějně. V kontextu všeho bylo vyjádření švýcarského maestra neoficiálním ohlášením konce kariéry. Tituly už asi opravdu nelze čekat. Ale snad se aspoň Federer dočká pěkné rozlučky na oficiálním turnaji.

Tagy: