KOMENTÁŘ: Kde jste byli, když Babiš zahájil kampaň? Jo aha, sdíleli ji na Twitteru

Plakáty s hesly Za Babiše bylo líp začátkem května zaplnily Česko

Rozhovor s Babišem

Je až s podivem, jak jsou zase všichni překvapení z toho, že se v minulých dnech po celém Česku objevily billboardy s heslem „Za Babiše bylo líp“ a jediné, na co se zmohou, je výsměch a parodie na sociálních sítích. Zřejmě jsme svědky rozjezdu volební kampaně Andreje Babiše na prezidenta. Domnívám se, že pokud s ním chtějí současné koaliční strany udržet krok, měly by se rychle vzpamatovat a přestat se smát tomu, jak je jeho kampaň trapná a lživá. Možná i je, ale to je lidem často úplně fuk.

Všemu nasadil korunu deník Reflex, který píše, že některé slogany vylepšil. Byť se nám to jako novinářům či některým politickým marketérům a politikům může zdát jako náramně vtipné, parodie kampaně jí jen přisuzuje ještě větší pozornost a váhu a vlastně její autory utvrzuje v tom, že se povedla. Protože se o ní mluví a je to hnutí ANO, které nastoluje témata pro širokou veřejnost.

„Velmi dobře se jim podařilo nastolit témata a určují, o čem se mluví. Podařilo se jim utvrdit společnost v tom, že nějak bylo a teď je hůře. Nemusí to být pravda, ale o to nejde a vláda na to nemá moc možnost reagovat. Je vlastně jedno, jestli je to kampaň na vylepšení image hnutí, nastolení nějaké agendy nebo zahájení prezidentské kampaně. Hnutí ANO prostě okupuje veřejný prostor. Už to, že se na to dělají parodie, znamená, že kampaň žije svým životem,“ zhodnotila kampaň pro DVTV Anna Shavit zabývající se politickým marketingem, která sama před lety pro hnutí ANO pracovala.

Sám Babiš navíc zdůrazňuje, že jde o kampaň, kterou on nevede. „Čau, lidi. První kampaň v historii hnutí ANO bez Babiše. Ano, slyšíte dobře, já tam nevystupuju. Vyjádřili se lidi. Sami za sebe. Naši podporovatelé, studenti, senioři, zaměstnanci, živnostníci i podnikatelé. Mají kuráž. Vážím si toho, že do toho šli, a věřím, že kdokoliv tuto kampaň uvidí, tak bude mít sílu připojit se i se svým hlasem. Podpořit veřejně Babiše, to je otázka odvahy. Naše hnutí pro tyto statečné lidi tu kampaň zorganizovalo a zaplatilo,“ tvrdí Babiš ve svém videu.

Zase o dva kroky za Babišem

Přijde mi, že se všichni rádoby intelektuální posměváčkové ze sociálních sítí napojení především na koalici Spolu nějak zapomněli podívat, v jaké zemi že to stále žijeme, a politici a týmy kolem nich se nechali uchlácholit teplými místečky, které po volbách získali. Je jasné, že je extrémně složité dělat prezidentskou kampaň a zároveň vést vládu v době nejhlubší krize, kterou Česko od revoluce zažívá a ve které zemi částečně zanechala právě vláda hnutí ANO.

To si ale měli rozmyslet před několika měsíci. O tom, že převzít zdevastované finance po Babišovi a jeho ministrech bude katastrofa, věděli, přesto do toho šli. A to, že on případnou prohrou získá prostor pro prezidentskou kampaň, museli vědět také. Možná se za zapečetěnými a hermeticky uzavřenými dveřmi tvoří něco naprosto unikátního, co nám všem vyrazí dech. Tomu osobně moc nevěřím, ale nesázela jsem ani na to, že Spolu vyhraje volby, takže se mohu mýlit. Nebo možná koaliční strany jen smutně koukají, jak jim zase a už poněkolikáté ujíždí vlak, a Babiš je zase o dva kroky před nimi. Stále se ptám, jak je to pořád možné a jde vážně jen o peníze a o to, že hnutí ANO kampaně platí z těch holdingových?

Jak je možné, že koalice složená z pěti stran už dávno nemá nějaký tým a nespolupracuje na vytvoření nového prezidentského idolu? Kdyby kandidáta měla a shodla by se na něm, už ho představí. Jen to opět ukazuje, že si každá ze stran hájí svou vlastní strategii a bojí se o své pozice, ale na druhou stranu nechce přístup raději změnit.

Přijde mi to srovnatelné s šancemi ODS za posledních osm let najít v Praze nového neokoukaného politika na primátora. To by ale každý z těch stávajících kritiků Hřiba musel trochu ustoupit a ztratit na svém komfortu a to se nikomu moc nechce, a tak opět vytáhli okoukaného a stárnoucího Bohuslava Svobodu jako klidný kompromis pro všechny, pod jehož křídly si bude moct každý trochu přihřát svou polívčičku. A na celostátní úrovni je to vlastně podobné...

Paradoxně část černé práce za ně může odvést Josef Středula, který kandidaturu oznámil ve čtvrtek 5. května. Jakožto šéf odborářů a zástupce pracujících spíše sebere hlasy právě Babišovi, než kandidátovi současné vládní koalice. Je velmi energický, pracovitý, odhodlaný a v debatách i rozhovorech velmi urputný. Rozhodně nebude lehkým soustem ani pro Babiše.

Sám Babiš tvrdí, že už je rozhodnutý, zda do voleb půjde, ale ještě kolem toho dělá tanečky. Oficiálně to údajně zveřejní v září. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS uvedl, že by bez něj byly prezidentské volby nuda. O tom, kdy by měl být kandidátem současné koalice zatím jasno není. Spekuluje se o jménech jako generál Petr Pavel nebo senátorka Miroslava Němcová.

Tagy:
Andrej Babiš Miloš Zeman hnutí ANO Josef Středula prezidentské volby v ČR 2023 Anna Shavit SPOLU