KOMENTÁŘ: Koalice ANO a ODS jsou zradou na těch, kdo uvěřili politickému divadlu

Neuplynuly ani tři dny od uzavření volebních místností, a už se nám po celé republice rodí městské koalice, které leckoho iritují. Předvolební proklamace jsou smazány, nadávky zapomenuty, ze soupeřů jsou spojenci a začíná se od nuly. Otázka zní: je to vlastně špatně?

„Určitě bychom měli zůstat pohromadě. Jsme koalice, která v klíčových věcech stojí jednoznačně za hodnotami polistopadového vývoje. (…) Jsem přesvědčený, že to je pro celou naši vládní koalici povzbuzení, a ještě více se semkneme,“ okomentoval výsledky voleb a proces vzniku nových městských rad v rozhovoru pro Aktuálně.cz místopředseda ODS a ministr dopravy Martin Kupka.

A pak tu máme realitu. Jen namátkou uveďme pár větších měst. V pondělí byla oznámena vznikající dohoda ve Zlíně, kde chce vítězné ANO uzavřít koalici s ODS, lidovci a Piráty. V Českých Budějovicích se nejspíše dohodnou ODS s ANO. V Hradci Králové připadá v úvahu menšinová koalice ANO s ODS, dohadování mezi ANO, ODS a lidovci probíhá v Jihlavě. ANO a Spolu jednají o vedení magistrátu třeba i v Karlových Varech.

V Plzni bude pro změnu pravděpodobně obejita vítězná ODS, aby se spolu dohodli ANO, Piráti, STAN a PRO Plzeň. Jen v Praze se zatím zdá, že by dohoda na půdorysu ODS–ANO byla moc silnou kávou. A v Brně vítězní občanští demokraté s TOP 09 zřejmě nebudou ANO potřebovat, byť jednání s ním také (jako se všemi) vedou.

Pohledem celostátní politiky jsou koalice ODS—ANO či ANO–Piráti něčím skandálním. To jste nám celou dobu lhali, děláte si z voličů legraci? Takhle by se mohli ptát jak sympatizanti Spolu, tak příznivci Babišova hnutí. Nejen před sněmovními volbami, ale dlouhá léta se v Česku vede spor Babiš vs. Antibabiš, křičí se o ohrožení demokracie, paktování se s Putinem, o zlodějích, amatérech vedoucích Česko do záhuby a tak dále. A teď najednou tohle?

Koalice Spolu neuspěje s argumentací jiným typem politiky v komunále, vždyť podle jejich narativu je ANO firma řízená autoritářsky jediným mužem – Andrejem Babišem. A v očích představitelů ANO je především ODS součástí polistopadového kartelu. Nebyli „kmotři“ ODS vždy hlavně regionální?

Zrada na voličích… to však není vůbec ničím novým. Tohle heslo ovládlo média už v roce 1998 po uzavření opoziční smlouvy mezi ČSSD a ODS. Především voliči Klausovy ODS, která předtím mobilizovala proti levici a strašila návratem ke komunismu, byli tehdy jako opaření a třeba spisovatel Michal Viewegh o tom dokonce napsal román.

A spojování nespojitelného na celostátní úrovni pokračovalo – příkladem budiž dohoda mezi ČSSD „opravdového sociálního demokrata“ Vladimíra Špidly s lidovci a Unií svobody (!) z roku 2002 nebo Topolánkova vláda ustavená v roce 2007, kde mj. seděli občanští demokraté se Zelenými.

Čili ideově nesourodé koalice – na centrální i lokální úrovni – jsou přirozenou součástí politiky. Problém současné rozladěnosti části veřejnosti je v něčem jiném. Politika je v první řadě navenek divadlem a dovnitř bojem o zájmy. Velmi často je první a druhé v příkrém rozporu. Účelem kampaně je získat voliče, a tak se přehání. Na divadle se miluje a nenávidí, křičí a vraždí, ale krev není pravá, všechno je to jenom jako.

Do tohoto divadla se někteří rádi nechávají vtáhnout a splývá jim s realitou jako kdysi athénskému publiku. Drama oslovuje skalní voliče, některé emotivní diskutéry na sociálních sítích, ale i část novinářů. Podařilo se s přispěním hlavních aktérů vytvořit schéma trvající války mezi politiky, jako jsou Miloš Zeman, Andrej Babiš a Tomio Okamura, na straně jedné a představiteli současné vládní koalice na straně druhé.

A přitom třeba právě Zeman v poslední době okopává kotníky hlavně Babišovi (naposledy v nedělní Partii), a naopak každou chvíli chválí premiéra Fialu. Anebo se prezident v přátelské atmosféře setkává se svým někdejším protikandidátem a lídrem „pražské kavárny“ Karlem Schwarzenbergem.

Neboli, nechceme-li se zbláznit ze „zrádných“ politiků, nesmíme žít v představách boje dobra a zla, demokratů a nedemokratů, poctivců a zlodějů, divadla, které není skutečné. Realita je vždycky o dost složitější.

Tagy: