Že chce být Babiš premiérem? Nemá právo to říkat, když mou nabídku odmítl, zlobí se Zeman

Expremiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman

PARTIE s prezidentem Milošem Zemanem 25.9.2022

Andrej Babiš nemá právo říkat, že chce být premiérem, když mou nabídku odmítl, zlobil se v nedělním pořadu Partie Terezie Tománkové televize CNN Prima NEWS prezident Miloš Zeman. Reagoval na slova šéfa hnutí ANO, který se poslední dobou několikrát nechal slyšet, že mu premiérská role sedí víc než zvažovaná prezidentská a že prioritou hnutí je, aby se vrátilo do vlády.

„Andreji Babišovi jsem nabídl post premiéra, a on ho odmítl. Nyní tak nemá právo říkat, že chce být premiérem, když to odmítl,“ zlobil se ve vysílání Partie Miloš Zeman. „A že by byl premiérem za tři roky?“ podivil se Zeman a doplnil, že je to v politice až příliš dlouhá doba na osobní plány. „Dlouhodobě jsme mrtvi. Tři roky v politice znamenají dlouhodobost,“ podotkl.

Reagoval tak na Babišova slova v rozhovoru pro Lidovky.cz, kde prohlásil, že premiérská role mu sedí víc, protože je manažer. „Všechno to má nějaký vývoj. Priorita hnutí je vrátit se do vlády. Dneska už lidé pochopili, že když jsme byli ve vládě, tak jsme měli výsledky,“ řekl s tím, že lidé mu prý při jeho výjezdech karavanem připomínají, že byl úspěšným premiérem. Další volby do Poslanecké sněmovny ale budou až za tři roky.

O Babišovi se mluví jako o možném kandidátovi na Hrad za hnutí ANO. Ten ale chce definitivní rozhodnutí zveřejnit až koncem října. I když ještě v dubnu v rozhovoru pro CNN Prima NEWS prohlašoval, že „bez něj by prezidentská volba byla nuda“, v současné době s kandidaturou poněkud váhá. Příliš mu totiž nepřejí předvolební průzkumy z nedávné doby. Ukazují totiž, že by Babiš první kolo voleb v lednu sice vyhrál, ve druhém by ho ale porazil generál Petr Pavel.

Schillerová nemá šanci jako Babiš

Babiš proto za další kandidáty hnutí označuje šéfku poslanců ANO Alenu Schillerovou, prvního místopředsedu hnutí Karla Havlíčka nebo bývalého šéfa Sněmovny a poslance Radka Vondráčka.

„Schillerová by byla dobrou prezidentkou, ale na druhé straně ještě nemá ve společnosti takové preference, jaké má právě Andrej Babiš,“ porovnal v Partii Zeman oba možné uchazeče o prezidentské křeslo. Schillerová na dotaz, zda by chtěla bojovat o prezidentský post, v druhé části nedělního pořadu odpověděla, že v hnutí čekají na vyjádření Andreje Babiše a že ona nic takového neřeší.

Babiš vykonával pozici předsedy vlády do roku 2021. Měl menšinový kabinet s ČSSD za podpory KSČM. Říjnové volby do Poslanecké sněmovny vyhrála koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), která získala 27,79 procenta, ANO skončilo na druhém místě s 27,12 procenta.

Zeman tehdy chtěl Babiše pověřit sestavením vlády. Vysvětloval to slovy, že ANO jako strana mělo nejvíc hlasů, Spolu je totiž složené ze tří subjektů. Babiš nabídku ale nakonec odmítl, protože Spolu ještě ve volební sobotu večer podepsalo memorandum, že do vlády půjde pouze s koalicí STAN a Piráty. Babiš tak neměl s kým kabinet složit.

První kolo prezidentské volby se uskuteční v pátek 13. a v sobotu 14. ledna. Případné druhé kolo se uskuteční o dva týdny později. Do boje o Hrad se chce zapojit více než dvacítka osobností. Mezi nimi jsou například i ekonomka Danuše Nerudová nebo senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer.

Tagy: