Hřib přirovnáním Svobody k prasečí chřipce překročil mez. Může ho to stát místo, říká expert

Zdeněk Hřib a Bohuslav Svoboda

360° (925)

Mezi představiteli koalice Spolu, která vyhrála volby v Praze, panuje většinová shoda na tom, že by chtěli koalici v hlavním městě složit na základě vzoru vládní pětikoalice. V médiích se však diskutuje, zda takové spolupráci nebudou škodit spory mezi lídrem Spolu Bohuslavem Svobodou (ODS) a dosavadním pražským primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti), kteří si šli během kampaně tvrdě po krku. Profesionální vyjednavač Radim Pařík v pořadu 360° mimo jiné radil, co by oba politici měli udělat, aby mohla koalice bez problému vzniknout.

„Kampaň před komunálními volbami byla hodně ostrá i osobní. Hřib překročil hranu. Jeho přirovnání Svobody k prasečí chřipce ho může stát místo v koalici. Svoboda má o sobě vysoké mínění, je to dlouholetý poslanec, docent i bývalý primátor,“ řekl Radim Pařík ve vysílání CNN Prima NEWS. Následně uvedl, co by současný primátor měl udělat, pokud stojí o vznik pražské pětikoalice, která už funguje na celostátní úrovni.

„Pokud bude Zdeněk Hřib aspoň trochu chytrý v tom vyjednávacím pohledu, tak si Bohuslava Svobodu nejdřív vezme stranou. Doporučoval bych jim oběma, aby si promluvili bez svědků a vyříkali si to mezi čtyřma očima. Neznamená to, že spolu budou žít v registrovaném partnerství, musí si ale k sobě najít cestu, nebo ta koalice nikdy nevznikne,“ doplnil expert na vyjednávání.

Pravdou je, že Hřib i Svoboda se během volební kampaně opravdu nešetřili. Svoboda před volbami neskrýval, že by se mu více líbila spíš spolupráce s lídrem pražského ANO Patrikem Nacherem než s Hřibem. Pražský primátor chtěl zase zachovat současnou koalici, tedy s TOP 09 a STAN (Spojené síly pro Prahu) a uskupením Praha sobě.

„Jít v Praze s ANO, nebo ODS? To je jako otázka, jestli bych radši chřipku ptačí, nebo prasečí. Já udělám maximum, abych si takhle vybírat vůbec nemusel,“ pronesl Hřib před volbami. Ty v Praze nakonec vyhrála koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) před ANO. Piráti skončili třetí a Praha sobě čtvrtá. Do zastupitelstva se ještě probojovalo hnutí STAN i šestá SPD.

A jaká je nálada po volbách? Zástupci koalice Spolu se již v neděli sešli se Starosty. V pondělí se pak Svoboda setká s Hřibem. Zdá se, že oba chtějí jít do jednání s čistou hlavou.

„V předvolební fázi může být kampaň velmi ostrá, padají často i osobní urážky. V okamžiku, kdy skončí volební klání a jde o dohodu na nějaké fungující koaliční smlouvě, tak tyto osobní věci musí stranou. Já už si teď nepamatuji, co kdo řekl,“ prohlásil Svoboda.

„Spory s panem Svobodou nebyly osobní. Lidé mají právo vědět, že koalice Spolu má na pražské kandidátce dvě trestně stíhané osoby. A když někdo tvrdí, že emise z aut nejsou pro lidské zdraví zásadní, to ať se na mě nikdo nezlobí, že se proti tomu ohradím,“ hájil se Hřib. Jak spolu budou dvě výrazné tváře pražské politiky vycházet, by se mohlo ukázat již velmi brzy.

Tagy: