KOMENTÁŘ: Za co stojí Babišovo přátelství? Kamarádům v čele s Macronem ukázal záda

Francouzský prezident Emmanuel Macron se v Praze sešel i s českým expremiérem Andrejem Babišem.

Změní Orbán Babišovu frakci?

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš dokázal společně s dalšími evropskými státníky vytvořit novou evropskou frakci. Mezi jeho Patrioty pro Evropu jsou jména jako Viktor Orbán, Marine Le Penová, Matteo Salvini či Geert Wilders. Všechno silné kalibry, ale s kyselou pachutí. Babiš měl přitom v minulosti jiné spojence, které dokonce nazýval přáteli, v čele s Emmanuelem Macronem či Sebastianem Kurzem. Tím, že se dal do kupy s jejich úhlavními rivaly, jim ukázal záda i to, za kolik jeho přátelství skutečně stojí.

Pamatujete si, jak se Andrej Babiš chlubil známostmi se zahraničními státníky? Bývalo to samé: „Můj přítel Emmanuel Macron, můj přítel Sebastian Kurz, můj přítel Xavier Bettel“. To už však evidentně neplatí.

ČTĚTE TAKÉ: Turek se přidal k Babišovým Patriotům. Frakce je plná silných osobností, pochvaluje si

Všechny tři tyto prozápadně orientované politiky vyměnil za jiné. Teď se nejspíš dočkáme: „Můj přítel Matteo Salvini, můj přítel Geert Wilders, má přítelkyně Marine Le Penová.“ Co jméno, to sice pojem, ale také hromada kontroverzí včetně paktování se s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

To vše doplněné o jednu stálici – maďarského premiéra Viktora Orbána. Rovněž jméno, které někde vyvolává obdiv, jinde pachuť. A to nejen kvůli vztahu k Putinovi. Trochu jiná liga, nemyslíte?

Jistě, přátelství a partnerství se v politice často mění, ale tato výměna bije do očí. Kdyby Macron neměl plné ruce práce s úklidem po vlastních parlamentních volbách, asi by musel z Babišovy otočky jen zírat. Nejen, že ANO opustilo frakci Renew Europe, pod kterou je Macron nesmazatelně podepsán. Babiš se snad s žádným jiným zahraničním politikem nechlubil tak často jako s ním, ale najednou si francouzské místo v jeho srdci převzala Macronova úhlavní rivalka Marine Le Penová.

Když Macron v prezidentských volbách v roce 2022 stejně jako o pět let dříve porazil Le Penovou, Babiš byl první v zástupu gratulantů. „Milý Emmanueli, z celého srdce blahopřeji k velkému vítězství a druhému prezidentskému mandátu! Je to obrovský úspěch a skutečně dobrá zpráva pro Francii i pro celou Evropu. Hraješ nezastupitelnou roli v Evropské radě a v dnešních těžkých časech je stabilita o to důležitější. Přeji Ti jen to nejlepší a doufám, že se zase brzy uvidíme, Andrej,“ vzkázal tehdy šéf ANO francouzskému prezidentovi. A dnes mu ukazuje záda právě společně s Le Penovou.

Milý Emmanuel Macron, z celého srdce blahopřeji k velkému vítězství a druhému prezidentskému mandátu! Je to obrovský...

Posted by Andrej Babiš on Sunday, April 24, 2022

Zuřit by mohl i Sebastian Kurz. Z politiky už sice po korupčním skandálu a soudu tento bývalý šéf rakouských lidovců a exkancléř odešel, ale i jeho Babiš označoval za „přítele“. A dnes se místo toho paktuje s Herbertem Kicklem, lídrem Svobodné strany Rakouska, která je pro tamní lidovce úhlavním sokem.

Cena přátelství

Babiš dnes ukazuje, za kolik jeho přátelství stojí. Známé západní politiky dříve označoval pomalu jako kamarády na život a na smrt, aby je nyní kvůli vlastnímu prospěchu nejen obětoval, ale nahradil jejich pravým opakem.

Se svými lidmi opouští frakci liberálů a tvoří údajně vlasteneckou skupinu. Co naplat, že takřka každý z jeho členů je označován za krajní pravici a kontroverzemi se to u samozvaných Patriotů pro Evropu jenom hemží.

Ostatně spojování Babiše s krajní pravicí už před časem v rozhovoru pro CNN Prima NEWS zmínil jeho bývalý spojenec z liberální frakce a předseda Progresivního Slovenska Michal Šimečka.

Upír jménem Babiš

Babiš a spol. teď sice získal celkově třetí nejsilnější klub v Evropském parlamentu, ale za jakou cenu? Respektované partnery vyměnil za úplně opačnou sortu, s níž se ostatní nechtějí paktovat a když už, tak jen s naprostým odporem (viz tvorba vlády v Nizozemsku, pozn. red.). Je na místě se ptát, jak moc se jejich toxicita projeví i u něj.

Zároveň tím pokračuje Babišovo dlouholeté „vysávání“ ostatních. Začínal jako středopravicový liberál, posléze kompletně vysál českou levici a dostal ČSSD mimo vysokou politiku, nyní si jako další cíl vybral nacionalisty a krajní pravici.

PODÍVEJTE SE: Andrej Babiš k nové evropské frakci

Tomio Okamura se svým hnutím SPD už dnes dobře ví, že by se měl mít na pozoru. Léta to byl právě on, kdo se chlubil fotkami s Le Penovou, Salvinim a Wildersem. A tyto „kamarády“ mu dnes přebral všepohlcující válec jménem Babiš.

Jejich potenciální spojenectví na domácí scéně tak může být na vážkách, proč by se měl totiž Okamura spolčovat s někým, kdo jej postupně vysaje jako upír? Sociální demokraté by mohli vyprávět.

Tagy:
Evropa politika Andrej Babiš Viktor Orbán Tomio Okamura Evropský parlament Emmanuel Macron pravice Sebastian Kurz Geert Wilders Marine Le Pen Herbert Kickl Michal Šimečka Patrioti pro Evropu Xavier Bettel frakce Evropského parlamentu