Vladimire, jak se máte? Orbán položil Putinovi tři otázky o míru. Prozradil i odpovědi

Viktor Orbán (vlevo) na návštěvě Vladimira Putina v Moskvě

Orbán v Moskvě

Pane prezidente Vladimire Vladimiroviči, jak se máte? Přesně tak měl začít páteční dialog Viktora Orbána s Putinem v Moskvě. Orbán to řekl během nekonfrontačního rozhovoru pro švýcarský týdeník Die Weltwoche. Maďarský premiér šéfovi Kremlu kromě jiného položil tři otázky týkající se mírových jednání s Ukrajinou, která se již třetím rokem brání ruské agresi. Jak Putin, odpovědný za rozpoutání nejkrvavějšího konfliktu v Evropě od druhé světové války, na otázky odpověděl?

Orbán během rozhovoru s Rogerem Köppelem například prozradil, co řekl Putinovi po úvodním formálním setkání. „Když odešli novináři, zeptal jsem se ho: ‚Pane prezidente Vladimire Vladimiroviči, jak se máte?‘ Potom mohl začít dialog (o potenciálních mírových jednáních),“ řekl Orbán týdeníku Die Weltwoche.

Kromě jiného prozradil, že Putinovi položil tři otázky:

  • Co si myslíte o mírových plánech, které už jsou na stole (například plán Ukrajiny, Číny a Brazílie), a jaký je váš postoj?
  • Jak se díváte na šanci dočasného příměří a zastavení palby ještě předtím, než začnou skutečná jednání o míru?
  • Máte vizi nebo plán o bezpečnostním uspořádání Evropy, až válka skončí?

Orbán rovněž popsal, jaké odpovědi od Putina dostal:

  • Putin řekl, že se skutečná mírová jednání neobejdou bez zapojení obou stran.
  • Putin řekl, že v případě dočasného příměří a zastavení palby není moc optimistický. Ukrajinci se obávají, že Rusové takovou dohodu poruší. Rusové se zase obávají, že takovou dohodu poruší Ukrajinci.
  • Putin řekl, že Rusko má detailní plán na bezpečnostní uspořádání Evropy, ale prý je brzy na to, aby o tom mluvil.

Rozhovor mezi maďarským premiérem a šéfem Kremlu trval prý zhruba tři hodiny. „On (Putin) mluvil častěji než já,“ uvedl Orbán. Putina, který je přímo odpovědný za rozpoutání nejkrvavějšího ozbrojeného konfliktu v Evropě od druhé světové války, označil Orbán za chladnokrevného a stoprocentně racionálního člověka. „Jednání s ním probíhají vždy v dobré náladě,“ dodal maďarský lídr.

Rogeru Köppelovi během jejich rozmluvy, která proběhla na palubě letadla, řekl také, že se po jednání v Kremlu chystá na další návštěvy, které mají být stejně překvapivé jako cesta do Ruska. „Teprve až přijedu, budou všichni překvapeni, že tam jsem,“ prohlásil Orbán.

Maďarsko udržuje s Kremlem dobré vztahy dlouhodobě, a to navzdory ruské invazi na Ukrajinu, která probíhá již třetím rokem. Budapešť odmítá poskytovat Kyjevu vojenskou pomoc a kritizuje sankce, jež Evropská unie na Rusko uvalila. Orbán patří k několika málo západním lídrům, kteří se od začátku agrese setkali s Putinem. Před pár dny v Kyjevě mluvil také s Volodymyrem Zelenským.

Představitelé NATO i EU zdůraznili, že Orbán během jednání s Putinem neměl žádný mandát od ani jednoho ze dvou zmíněných společenství. Třeba premiér Petr Fiala (ODS) se k setkání vyjádřil následovně: „Viktor Orbán v Moskvě nezastupuje české zájmy ani zájmy EU. Nemá žádný mandát vyjednávat naším jménem. Český postoj je jasný. Putin je agresor, my stojíme na straně Ukrajiny.“

Roger Köppel je majitelem a šéfredaktorem týdeníku Die Weltwoche, zároveň je poslancem švýcarského parlamentu. Podle webu European Pravda je známý svými proruskými názory.

VIDEO: Kvůli zahraniční politice Viktora Orbána se ve studiu CNN Prima NEWS pohádali Martin Kupka (ODS) a Patrik Nacher (ANO)

Tagy: