Turek se přidal k Babišovým Patriotům. Frakce je plná silných osobností, pochvaluje si

Filip Turek

Motoristé míří do frakce Patriotů

Lídr Přísahy a Motoristů Filip Turek a další europoslankyně tohoto uskupení Nikola Bartůšek se v Evropském parlamentu přidali k frakci Patrioti pro Evropu, kterou na přelomu června a července spoluzaložil šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Europoslanec překvapivé spojenectví s ANO exkluzivně potvrdil pro CNN Prima NEWS. Už nyní je jasné, že Patrioti budou jednou z nejsilnějších frakcí v europarlamentu.

„Již minulý týden jsme se účastnili prvního jednání Patriotů pro Evropu. Do frakce jsme vstoupili kvůli touze překreslit politickou mapu Evropy a silně postupovat proti Green Dealu, masové migraci a federalizaci EU. V ustavujících listinách je dokonce boj za zrušení zákazu aut se spalovacími motory,“ sdělil Turek pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Patrioty pro Evropu posílili lepenovci a Salvini. Místopředsedkyní frakce je Dostálová z ANO

„Je to ohromně silný start, frakce je plná silných osobností a často představitelů nejpodporovanějších subjektů v členských zemích,“ dodal. Patrioty pro Evropu na přelomu června a července založil Andrej Babiš společně se stranou Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána a s rakouskými Svobodnými.

Novopečená unijní aliance za pouhých pár dnů splnila podmínky, aby se mohla stát legitimní frakcí v Evropském parlamentu. Pro to je potřeba dát dohromady alespoň 23 europoslanců ze sedmi stran ze sedmi různých zemí. Ještě před Turkem se k Patriotům připojilo také francouzské Národní sdružení (RN) Marine Le Penové, italská Liga Mattea Salviniho či nizozemská Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse.

Frakce, jejíž třemi hlavními prioritami mají být obrana národní suverenity, boj s ilegální migrací a změna Green Dealu, oficiálně vznikla v pondělí. „Vypadá to na 84 členů, což znamená jednu z nejsilnějších frakcí,“ podotkl Turek.

Hnutí ANO v letošních evropských volbách potvrdilo roli favorita a dosáhlo na sedm mandátů. Překvapením voleb byl výsledek koalice Přísaha a Motoristé. Ta překročila hranici 10 procent, díky čemuž se Filip Turek a Nikola Bartůšek stali novými europoslanci.

Jejich připojení k frakci Patriotů pro Evropu může pro leckoho být překvapivé. Ještě před časem totiž Turek mluvil o zájmu přidat se k frakci Evropských konzervativců a reformistů (ECR), do níž patří česká ODS. „Se Sašou Vondrou (ODS) máme podobné postoje a podobné cíle. Budeme se snažit směřovat do ECR,“ řekl Turek během první poloviny června v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Tagy:
Evropa Andrej Babiš ODS Evropská unie Evropský parlament ANO 2011 Filip Turek Motoristé sobě Přísaha a Motoristé Patrioti pro Evropu