KOMENTÁŘ: Plzeň v Lize mistrů? Příběh jako hrom. Bílek zlikvidoval zbytek hejtrů

Co bude Plzeň s tím svým fotbalem v evropských pohárech dělat? Tak se tázali různí škarohlídové poté, co Viktoria loni senzačně vyhrála titul. No, bude hrát Ligu mistrů, zní odpověď týmu trenéra Michala Bílka. A kdysi haněný kouč po play-off s Karabachem musel zlikvidovat zbytek svých hejtrů. Typickým výsledkem 2:1.

Neuvěřitelné, fascinující a dojemné.

Opravdu si Michal Bílek a jeho pravá ruka – bývalá hráčská ikona Plzně – Pavel Horváth zaslouží absolutorium. Samozřejmě stejně jako všichni chlapíci, které trenérské duo a další jejich kolegové dirigují.

Loni v květnu Bílek převzal poměrně mdlý mančaft. Efekt léčebného procesu nebyl okamžitý, hrou viktoriáni neoslňovali, na konci léta pak selhali v předkole Evropské konferenční ligy. Možná se některým fanouškům Západočechů pomalu drala do úst podobná slova jako kdysi příznivcům reprezentace. „Bílek ven.“

Ale čas ukázal, že by byla škoda chtít jiného kouče. Červenomodří poslední více než rok nepraktikovali fotbal, ze kterého byste si sedli na zadek. Nicméně jak řekne každý, kdo pod Bílkem hrál: Tento trenér umí kabinu. Mezi hráči je nesmírně populární, jdou za ním. A nejlepším možným způsobem pobláznil i Plzeňáky. A tím si začal získávat i fandy.

V minulé sezoně nakonec vypálila Plzeň peroucí se s ekonomickými problémy rybník pražským „S“. Veřejnost čekala, kdy vyklidí přední pozice. Jenže parta ze Štruncových sadů se s precizním přístupem založeným hlavně na defenzivě rvala dál a zvedla mistrovskou trofej nad hlavu.

Senzace. Jenže titul nijak neřešil finanční trable. Proto bylo nutné dostat se po čtyřech letech do evropských pohárů. Českou republikou se neslo, že mistr, který vyhrává zápasy úspornou pragmatickou hrou a výsledky 1:0 či ještě oblíbenějším skóre 2:1 na Ligu mistrů nemá.

Mejlka. Tábor Bílkových kritiků může hlásit konec existence. Viktoriáni zlikvidovali v předkolech Helsinky, Šeriff Tiraspol a na závěr i Karabach.

Slavná soutěž se přitom českému zástupci vzdalovala, prohrával po prvním poločase odvety 0:1, po změně stran navíc napřed působil nervózně, podrážděně. Ale semknutost a charakter „bílkovců“ opět zafungovaly. Pravda, přispěla k tomu hrubka brankáře Karabachu Šachrudina Magomedalijeva, po níž vyrovnal Kopic.

A trefa Jana Klimenta znamenající vstupenku do společnosti gigantů jako Paris Saint-Germain nebo Real Madrid?

Ta vyloženě symbolizovala nezlomnost a velké srdce podceňované Viktorie. Střídající Jan Kliment se zranil, chytil se za zadní stehenní sval. A v tu chvíli k němu přistála přihrávka od Jhona Mosquery. Útočník na vteřinu zapomněl na bolest a špičkou kopačky nasměroval míč do sítě. Na výsledkové tabuli se objevilo klasických 2:1 a skóre vydrželo do závěrečného hvizdu. Úřadující ligoví šampioni takto vyhráli pošesté z jejich devíti mačů nového ročníku. Dejte jim už někdo na dva vstřelené góly a jednu inkasovanou branku patent...

Když už byla řeč o Klimentovi coby stále čerstvé posile, je potřeba se konečně dostat k muži, před kterým se hodí udělat ještě hlubší poklonu než před Bílkem.

Právě majitel a generální manažer Adolf Šádek ukázal na nového trenéra. On měl těžké spaní z neúspěšného hledání nového investora. Ale v nouzi dokázal „splašit“ prostředky na udržení chodu klubu. Zároveň věděl, že si nelze dovolit další sezonu bez pohárové Evropy. Nejštědřejší Liga mistrů byla spíše snem.

I v tíživé situaci posiloval kádr. Když si Plzeň zajistila minimálně Evropskou ligu, dotáhl vytouženého stopera Václava Jemelku z Olomouce, přivedl rovněž útočníka z maďarského Ferencvárose Fortuneho Basseyho. Leckdo se ptal: „Jak to sakra ten Šádek dělá?“

Domácí publikum také před odvetou s ázerbájdžánským soupeřem vytáhlo choreo, které oslavovalo, jakým že je boss kouzelníkem.

Svými čáry má obrovský podíl na tom, že si Plzeň po čtyřech letech zahraje Champions League. Počtvrté v historii, ale možná je lepší napsat spíše počtvrté za posledních 11 let. Tentokrát je to – troufnu si říct – nejpřekvapivější a nejemotivnější záležitost. Ostatní české kluby takovouto bilanci mohou jen závidět, protože od roku 2006 se do Ligy mistrů kromě Viktorie dostala pouze Slavia, a to dvakrát.

Šádek může na nějakou dobu hodit strasti za hlavu. Zhruba půl miliardy korun za účast mezi smetánkou řeší leccos.

Příběh jako hrom. I fanoušci znepřátelené Sparty nebo „sešívaných“ musí tleskat. A biatlonista Michal Krčmář byl měl přivřít oči. Tohle si nějaké to plzeňské pivo zaslouží.

Tagy:
FC Viktoria Plzeň Liga mistrů fotbal Pavel Horváth sport Adolf Šádek Jan Kopic Jan Kliment Michal Bílek