Na sítích jsem možná provokativní, říká Schillerová. Nevyloučila kandidaturu na Hrad

Ministryně financí Alena Schillerová

Schillerová a Skopeček o inflaci

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v pořadu Nový den nevyloučila svou eventuální kandidaturu na prezidentku. Podotkla ale, že v současnosti má s ohledem na blížící se sněmovní volby a přípravu státního rozpočtu úplně jiné starosti. Schillerová patří na sociálních sítích k nejkativnějším českým politikům. Sama přiznala, že občas je až moc odvážná.

V mediálním prostoru se vyrojilo několik spekulací, že by Alena Schillerová mohla v budoucnosti kandidovat na post prezidentky. „Spekulace mě nechávají klidnou, mám jiné starosti. Soustředím se na dokončení poslaneckého mandátu, prosazení rozpočtu a poté na co nejlepší výsledek ve volbách. Nic jiného neřeším. Prezidenta máme a ještě dlouho mít budeme,“ vysvětlila Schillerová v Novém dni. Svou kandidaturu ale nevyloučila.

Poslanec a ekonomický expert ODS Jan Skopeček odpověděl na otázku, zda by si dokázal Schillerovou představit v čele státu, vyhýbavě. „Soustředím se na volební kampaň, paní ministryně je soupeřem a je potřeba změnit její nezodpovědnou politiku. Mým úkolem je, aby neměla další šanci destruovat veřejné finance, musíme tedy porazit hnutí ANO ve volbách,“ prohlásil Skopeček.

Podle sázkových kanceláří ale patří mezi favority na prezidentské křeslo premiér Andrej Babiš, generál Petr Pavel a rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová. Kandidaturu už oznámil hudebník a bývalý ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb.

Šéf odborů Josef Středula zatím není rozhodnutý, oficiálně dosud kandidaturu neohlásil ani generál Petr Pavel. „Beru to jako nabídku slušnosti, nabídku k tomu, abychom fungovali jako tým, ale pro lidi to ještě není aktuální téma. Lidé teď mají jiné problémy,“ argumentoval Pavel.

Současnému prezidentovi Miloši Zemanovi končí funkční období v březnu roku 2023. Objevují se však i jména dalších kandidátů – například exprezident Václav Klaus nebo senátorka Miroslava Němcová. Černým koněm by mohla být i pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Na sociálních sítích jsem provokativní

Alena Schillerová patří na Twitteru nebo Instagramu, kde ji sleduje přes 16 tisíc lidí, k nejaktivnějším českým politikům na sociálních sítích. „Práce se sociálními sítěmi mě baví a občas jsem možná až trochu provokativní. Dělám to z jediného důvodu, agenda ministerstva financí je pro mnoho občanů hodně komplikovaná, máme pod sebou hodně složek, takže se snažím vše vysvětlovat,“ podotkla.

V nadcházejících dnech prý chystá příspěvky, kde ukáže, co její političtí oponenti připravují po volbách. Dá se předpokládat, že půjde o ostrou kritiku zejména opozičních stran. Ostřelování je ale vzájemné, také Schillerová je často v hledáčku opozičních ekonomických expertů Jana Skopečka nebo Mikuláše Ferjenčíka z Pirátů.

Tagy: