Komentátor: Hamáček a jeho řeči o otrocích? ČSSD se naprosto odpoutala od reality

Členové sociální demokracie

360° 23.9.2021

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v předvolební debatě pořadu 360°: Hlas lidu přirovnal legální migranty z Východu k otrokům. „ČSSD se naprosto odpoutala od reality,“ komentoval výrok novinář Petr Holec ve vysílání CNN Prima NEWS.

Středeční speciální debaty s diváky se zúčastnil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO), šéf hnutí SPD Tomio Okamura a poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM). Ti se neshodli na otázce, který politický subjekt jako první s tématem hrozby ilegální migrace přišel.

Podle novináře Petra Holce se tím snaží získat co nejvíce voličů, kteří mají z migrantů strach. „Téma je důležité především pro starší skupinu Čechů. Například tvrdé jádro voličů komunistů i hnutí ANO jsou právě lidé nad 60 let. Babiš to moc dobře ví. Rétorikou o tom, že Piráti se Starosty jsou ‚vítači‘, se mu liberální koalici povedlo zahnat do defenzivy,“ zmínil Holec.

Přestože se všichni čtyři hosté debaty k migraci staví odmítavě, stejně se snažili navzájem proti sobě vymezovat. Okamura se snažil diváky přesvědčit o tom, že SPD je jedinou stranou ve Sněmovně, která proti ilegální migraci skutečně vystupuje. Demonstroval to na příkladu odmítavého postoje hnutí vůči přijetí 170 Afghánců, kteří spolupracovali s českou armádou. Vláda to však podpořila.

Radek Vondráček a Jan Hamáček připomněli, že politici z ANO a ČSSD mají zásluhu na tom, že se v Evropské unii neschválil princip kvót, tedy povinného přerozdělování migrantů. Obecně ale ČSSD o tématu migrace ze zmíněných politických subjektů mluví nejméně.

ČSSD jako potápějící se Titanic?

Podle druhého hosta debaty, šéfredaktora Reflexu Marka Stoniše, je to tím, že důležitější prioritou strany je zvyšování mezd u státních zaměstnanců. „Vlastně ale nevím, koho oslovují. To je, jako když se Titanic potápí a řešíme, jestli pojedeme na Filipíny, nebo do Austrálie,“ dodal. Že je práce pro sociální demokracii jedním z vůbec nejdůležitějších témat, ukázal Hamáček i během debaty, když o ní mluvil v souvislosti s legální migrací.

„Legální migrace je v pořádku, problémem je ta nelegální a dovoz levné pracovní síly. Tady si notují pan Andrej Babiš a koalice Spolu, kdy Marian Jurečka říkal, že musíme dovézt 300 tisíc pracovníků z Východu. Není naším cílem dovézt otroky, kteří budou pracovat za minimální mzdu a brát práci našim lidem,“ řekl Hamáček.

Jeho přirovnání legálních migrantů z Východu k otrokům okomentoval novinář Holec následovně: „Předvedl, že se ČSSD odpoutala od reality.“

Sněmovní volby proběhnou ve dnech 8. a 9. října. Podle průzkumů je největším favoritem hnutí ANO, které by mohlo dosáhnout až 30 procent. Druhé místo patří koalici Spolu a třetí Pirátům se Starosty. Obě koalice se pohybují kolem 20 procent. Čtvrtou příčku si drží hnutí SPD. Tomu průzkumy přisuzují něco přes 10 procent.

ČSSD, podobně jako komunisté, hnutí Přísaha a trojkoalice Trikolory, Svobodnýnch a Soukromníků, balancuje na pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny.

Podle expertů však s konečnými výsledky říjnových voleb mohou značně zahýbat velké předvolební debaty, jako byla například ta středeční o migraci na CNN Prima NEWS. Její záznam a nejzajímavější výroky najdete zde.

Tagy: