Hamáček: Nechceme dovézt 300 tisíc otroků, kteří budou brát našim lidem práci

Jan Hamáček

Speciál 360°: Hlas lidu 22.9.2021

Česku nepomůže levná pracovní síla z východních zemí, řekl ve Speciálu 360°: Hlas lidu na CNN Prima NEWS ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček. Podle něj není cílem dovézt do Česka lidi, kteří budou pracovat za minimální mzdu. Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček podotkl, že Česko by si mělo pracovníky ze zahraničí vybírat už po střední škole a umožnit jim kvalitní vzdělání.

Tématem předvolebního speciálu byla migrace. Politici se ale bavili i o pracovním trhu, na kterém chybí přes 300 tisíc lidí. Podle šéfa vládní ČSSD Jana Hamáčka si Česko nemůže dovolit masivní přijímání migrantů, je potřeba si vybírat, koho stát doopravdy chce.

„Legální migrace je v pořádku, problémem je nelegální a dovoz levné pracovní síly. Tady si notují pan Andrej Babiš (premiér a šéf hnutí ANO, pozn. red.) a koalice Spolu, kdy Marian Jurečka (šéf KDU-ČSL, pozn. red.) říkal, že musíme dovézt 300 tisíc pracovníků z východu. Není cílem dovézt otroky, kteří budou pracovat za minimální mzdu a brát práci našim lidem,“ pustil se Hamáček do svých politických oponentů.

Jurečka totiž na začátku září v Partii na CNN Prima NEWS Hamáčkovi řekl: „Kam já chodím, kam přijedu do malé firmy – rodinné farmy, k zemědělcům malým, středním – všichni zoufale poukazují, že nemají lidi. Nám chybí 350 tisíc lidí na pracovním trhu a vy jste za čtyři roky s tím neudělali vůbec nic, na rozdíl od Polska, které si dokázalo natáhnout lidi z Ukrajiny na pracovní trh.“

Předseda sociální demokracie se tehdy neudržel. „Vy jste řekl, my budeme šetřit na sociálních službách a ve školství a přivezeme sem 300 tisíc Ukrajinců. Já jsem z Mladé Boleslavi, vím, jak to tam vypadá, jaká je s tím spojena kriminalita. Nechci nikoho dovážet na otrockou práci,“ rozčílil se.

Stát by měl zajistit vzdělání

Ve středečním pořadu 360° Hamáček dodal, že práce v Česku musí být adekvátně placená, protože těžko půjde někdo dělat svářeče za 22 tisíc měsíčně. „Kdyby firmy platily lépe, byl by zájem větší,“ zdůraznil.

Další z debatujících, poslanec KSČM Zdeněk Ondráček, podotkl, že problémy jsou zejména s agenturami, které pracovníky ze zahraničí najímají. Dalším zádrhelem jsou ubytovny, na kterých tito lidé většinou žijí. „Člověk osm hodin pracuje, osm hodin spí a osm hodin se chce bavit. Je tam třeba nedostatek žen či mužů a pak musí zasahovat policie. Normální populace má doma zahrádku, dítě nebo manželku,“ uvedl.

Podle Ondráčka existují v Česku pracovní místa, například zdravotních sester, které stát akutně potřebuje. „Hledali jsme v zemích bývalého Sovětského svazu. Lidé odtamtud chtějí pracovat, ale narazí na podmínky ministerstva zdravotnictví. Ať je Česká republika vytáhne po střední škole a zajistí jim řádné vzdělání,“ navrhl komunista.

Tagy: