Komentátor Pečinka: Zeman přednesl projev v češtině pro Rusy. Zklamal úplně všechny

Novinář Bohumil Pečinka

PARTIE Terezie Tománkové 25.4.2021

Publicista Bohumil Pečinka na CNN Prima NEWS tvrdě zkritizoval víkendová slova prezidenta Miloše Zemana k vrbětické kauze. Uznávaný politický komentátor označil Zemanovo vystoupení v Partii Terezie Tománkové za projev v češtině pro ruské publikum. A za řeč nehodnou českého prezidenta, kterou dal světu najevo, že si v kauze výbuchu muničního skladu z roku 2014 nejsme jistí.

Prezident Miloš Zeman svým nedělním projevem pro CNN Prima NEWS oslabil českou pozici ve vztahu k Rusku. Vyslal do světa zprávu, že si Češi ohledně možných viníků sedm let starého výbuchu nejsou jisti. Tak okomentoval Zemanův mimořádný projev respektovaný publicista Bohumil Pečinka.

Rozhovor byl primárně určen ruským posluchačům. Byl to ruský projev českého prezidenta,“ mínil Pečinka. „De facto v něm řekl: ,Premiér a vláda sice dělají různá opatření, ale k obviněním proti Rusům nemají důkazy.‘ Zeman začal amatérsky konstruovat, jak to ve Vrběticích možná mohlo být. Některé argumenty potlačil, jiné zvýraznil. Česká pozice je teď kvůli němu velmi oslabená,“ uvedl komentátor.

Je to týden, co zástupci české vlády přišli s šokujícím odhalením, že za explozí muničního skladu ve Vrběticích z roku 2014 stojí ruské tajné služby. Následovala přetahovaná, při níž si obě strany vzájemně vyhostily vysoký počet diplomatů. Česko-ruské vztahy se dostaly do kritického stavu.

Reakce prezidenta Zemana přišla až s týdenním zpožděním. A jeho nedělní projev sklidil velkou kritiku jak od opozice, tak od mnohých politických komentátorů.

„Zeman při svém projevu tancoval mezi dvěma vejci. Ale on je český prezident. Měl by se ztotožnit s českým postojem, případně přinejmenším nejít proti němu. Vždyť jinak panuje na reakci vůči Rusům velký konsenzus od Babiše až po Piráty,“ vysvětloval Pečinka.

Ve svém dalším hodnocení pak byl ještě razantnější. „Zeman evidentně tančí pro ruskou stranu,“ tvrdil Pečinka.

„Svým projevem zklamal asi už úplně všechny. Celému světu vyslal signál, že Češi jsou v této otázce rozděleni. Veřejně mluvil o tom, že v případě vrbětického výbuchu existují dvě vyšetřovací verze. BIS i NCOZ (Národní centrála proti organizovanému zločinu) přitom daly jasně najevo, že je jen jedna. Tu druhou Zeman zmínil pro potřeby Interfaxu a Kremlu. Vždyť vlastně zpochybnil i vyhošťování lidí z velvyslanectví. Byl to projev, který není hodný českého prezidenta,“ doplnil.

Zeman na CNN Prima NEWS nevyloučil ani možnost, že za explozí ve skutečnosti stojí neodborná manipulace ze strany pracovníka společnosti Imex. To by pochopitelně znamenalo důležitý obrat, který by z Rusů sejmul nálepku viníků.

„Jenže jde pouze o konstrukt Miloše Zemana. O absurdní zprávu,“ zlobil se Pečinka. „Vytváří ji lidé, kterými je Zeman obklopen. Jedinci, kteří byli odejiti z BIS. Považuji to za absolutně skandální. Mluví o konkrétním člověku z konkrétní kauzy, kterého vyšetřovaly policie a BIS. Zeman absolutně nectí presumpci neviny. Je to jako v případě sprostých podezřelých z Cimrmana… Zeman svým projevem zkrátka chtěl dát munici Rusku, to se mu povedlo,“ dodal.

Jako podpásovku vidí Pečinka též prezidentův argument, že role agentů Alexandra Miškina a Anatolije Čepigy se má vyšetřovat až do posledního usvědčujícího důkazu.

„Jako by tato kauza byla stejná jako nějaké vyšetřování krádeže v obchodním domě. Zeman přece musí vědět, že v podobných případech špionáže nebo terorismu nikdy nejsou důkazy definitivní a stoprocentní. On to však tak podal,“ nechápal.

Pečinka se vedle reakce na rusko-českou krizi pozastavil i nad vzkazem, který Zeman během Partie Terezie Tománkové poslal Poslanecké sněmovně.

„Jednoznačně ji zastrašoval, že když se většina poslanců rozhodne a rozpustí Parlament za účelem předčasných voleb, stejně nevypíše jejich termín a nechá Babišův kabinet dovládnout v demisi,“ všiml si komentátor. „To je ústavní pučismus! Měl by se tím co nejrychleji zabývat Ústavní soud. Nesmíme si zvykat na to, že se prezident chová na základě libovůle,“ uzavřel.

Tagy: