Komentátor: Okamura dal voličům SPD návod, jak pomoct vládě. Měl by si přečíst volební zákon

Tomio Okamura ve volební místnosti

360° (923)

Předseda SPD Tomio Okamura v senátních volbách zřejmě omylem hlasoval pro obhajujícího senátora Jiřího Růžičku (TOP 09). TOP 09 i celou vládní koalici přitom hlasitě kritizuje. Volební lístek chtěl původně znehodnotit, podle zákona to ale neudělal dostatečně. Finální slovo bude mít volební komise. Podle komentátora Thomase Kulidakise by bylo lepší nastudovat si, jak se volí. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS uvedl, že znehodnotit volební lístek je jednoduché.

Předseda SPD v senátních volbách zřejmě omylem hlasoval pro Jiřího Růžičku (TOP 09), když chtěl znehodnotit volební lístek, ale neprovedl to dostatečně. „Je to historka, která ukazuje, že před tím, než jde někdo k volbám, měl by si přečíst v ideálním případě volební zákon nebo alespoň návody, které se uveřejňují,“ upozornil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS komentátor deníku Právo a webu Novinky.cz Thomas Kulidakis.

Podle něj ale ještě záleží na předsedovi volební komise. „Může se stát, že uznají, že by u předsedy SPD bylo poněkud zvláštní, aby podporoval TOP 09,“ dodal Kulidakis. Volby jsou ale tajné a volební komise by tak teoreticky neměla brát takové úvahy v patrnost.

Komentátor Českého rozhlasu Plus Radko Kubičko ale upozornil, že lístek je prostě platný a ani předseda volební komise s tím nic neudělá, neboť se nebude vědět, který hlas je Okamurův. „Pokud se úplně neznehodnotí a vloží se do obálky, tak je platný,“ sdělil Kubičko s tím, že pokud Okamura nechtěl nikoho volit, nemusel hlas do obálky vůbec vkládat. Právě absence oficiální obálky je jedním z možných důvodů pro neplatnost hlasu.

I Kulidakis dodal, že znehodnotit hlas je jednoduché. „Mohl ho úplně začmárat nebo ho tam vůbec nevložit. Proto by bylo lepší nastudovat si, jak se volí,“ poradil předsedovi SPD.

Okamura mohl navíc chybným postupem dát návod podporovatelům svého hnutí. „SPD je do jisté míry i v těchto volbách protestní strana. Pokud by voliči SPD napodobili Okamuru, pomohli by vládě – a to by bylo paradoxní. Pokud si samozřejmě nechtěl připravit půdu, aby v případě úspěchu pětikoalice mohl říct, že je to i díky tomu, že jí pomohli i voliči SPD,“ rýpl si ironicky Kulidakis.

Tagy:
chyba TOP 09 Tomio Okamura senátní volby Jiří Růžička Radko Kubičko Svoboda a přímá demokracie Právo Thomas Kulidakis