Komentátoři: Jako kdyby úřadovala socialistická vláda. Kalousek s Topolánkem mají pravdu

analytička Týdeníku Echo Lenka Zlámalová a komentátor MF DNES Miroslav Korecký

360° 23.10.2023

Návrhy současné vlády působí podle analytičky Týdeníku Echo Lenky Zlámalové spíše jako rozhodnutí vlády socialistické než pravicové. Společně s komentátorem MF DNES Miroslavem Koreckým připomněli, že kritika se objevuje i z vlastních řad a slova Mirka Topolánka (ODS) a Miroslava Kalouska (TOP 09) by si měl kabinet Petra Fialy (ODS) vzít k srdci.

„Petr Fiala mluví o ambiciózním schodku, ale já si myslím, že rozpočet příliš ambiciózní není. Nesmíme zapomínat, že krátce předtím prošel konsolidační balíček, ve kterém je podstatné zvýšení všech daní. Čili vláda si k tomu pomáhá zhruba ještě dalšími 35 miliardami,“ uvedla Zlámalová s tím, že ostrá kritika, která zaznívá od Miroslava Kalouska či Mirka Topolánka je oprávněná a vláda by si ji měla brát k srdci.

Stejného názoru je i její kolega Korecký, který připomněl, že Topolánek dosahoval nejlepších výsledků v historii ODS a Kalousek zase zakládal TOP 09. „A pokud se i tito guruové někdejší české pravice chytají za hlavu, tak už to není bitva mezi vládou a opozicí, ale mezi vládou a zdravým rozumem,“ upozornil.

ČTĚTE TAKÉ: Vyšší daň z příjmů? Z Česka kvůli tomu neodejdeme, hlásí firma. Podnikatelé tasí kalkulačku

Rozhodnutí Fialovy vlády totiž podle Zlámalové neodpovídají práci pravice, ale spíše naopak: „Kdyby se z některých těch návrhů vymazaly hlavičky, tak to vypadá jako návrhy nějaké socialistické vlády,“ poznamenala a zmínila nejen nárůst daně z příjmů právnických osob z 19 na 21 procent, ale také byrokracii a nepokračující digitalizaci, která firmám rovněž ztěžuje fungování na trhu či zpřísnění zákoníku práce.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vláda láká více zahraničních pracovníků. „Levní“ cizinci sníží mzdy Čechům, varuje ekonom

Tagy:
státní rozpočet Miroslav Kalousek Mirek Topolánek firmy schodek vláda Lenka Zlámalová Miroslav Korecký ekonomika politika Petr fiala právnické osoby levice pravice