Vyšší daň z příjmů? Z Česka kvůli tomu neodejdeme, hlásí firma. Podnikatelé tasí kalkulačku

České firmy se s vládním balíkem 55 opatření teprve seznamují. Primárně se ale jejich byznysu týká zvýšení daně z příjmu právnických osob o dva procentní body, se kterým se zřejmě budou muset od příštího ledna popasovat.

Společnosti odváděly 19 %, teď to bude 21 %. Změna sazby se týká i firmy Liapor. Má zhruba miliardový obrat, zaměstnává přes dvě stě lidí a převážně se zabývá výrobou stavebních materiálů.

„Není to ten úplně největší problém a určitě to není důvod, proč bychom se daňově stěhovali mimo Českou republiku,“ sdělil generální ředitel Liaporu Rudolf Borýsek. Problémy v oboru vidí jinde. „Zvýšení odvodů z těžby nerostů a samozřejmě další zatížení na zaměstnance. Na druhou stranu je tam pokles z patnácti na dvanáct procent u stavební práce,“ pokračoval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: PŘEHLEDNĚ: Jaké daně porostou a co Čechům podraží? Vláda představila konsolidační balíček

Ladislav Minčič z Hospodářské komory v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS ale zmínil, že některé společnosti přeci jen stěhování do zahraničí mohou zvažovat, ale zároveň podotkl, že zvýšení daně nebude pro byznys likvidační. „Může se ale stát, že tato změna u některých firem povede k uvažování o přemístění sídla či aktivity do jiné země. Nebude to plošné, ale takové se najdou,“ podotkl.

Velké společnosti teď začínají počítat. Odhadovat proto, jaký dopad bude vládní balík opatření mít například na jejich výrobky, je prý předčasné. Některé malé podniky už ale představu mají.

V pneuservisu v Jablonci nad Nisou obslouží ročně stovky zákazníků. Podle jeho majitele Miroslava Hnídka zvýšení daně z příjmu omezí rozvoj firmy. Suma, kterou odevzdá státu navíc, bude citelně chybět. „Pro podnikatele je to hodně špatný. Peníze bychom mohli investovat, nakoupit za ně lepší materiál, nářadí a podobně,“ myslí si Hnídek.

Tagy: