Komentátoři: Katastrofa pro STAN, skautský nádech byly jen řeči. Kauzu dobře využívá Babiš

Ministr vnitra Vít Rakušan a lídři kandidátek v krajských městech na zahájení kampaně hnutí STAN před komunálními volbami 2022 (19.4.2022)

Komentátoři uvedli, jak kauza Hlubuček ovlivní hnutí STAN

Kauza Hlubuček velmi silně ovlivňuje hnutí STAN. Podle komentátorů Petra Honzejka z Hospodářských novin a Vratislava Dostála z INFO.cz se jedná o katastrofu. „Deklarovali se jako čisté hnutí, měli skautský nádech. Teď vidíme, že to byly jen řeči a skutek utekl,“ prohlásil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS Honzejk.

Oba novináři se shodli na tom, že kauzy kolem politika Petra Hlubučka a dalších členů hnutí STAN silně vládní stranu poškozují.

„Pro STAN je to katastrofa. Deklarovali se jako čisté hnutí, měli skautský nádech. Teď vidíme, že to byly jen řeči a skutek utekl. Gazdík měl podivné styky, byť není z ničeho obviněn. O celé záležitosti, že pan Hlubuček je na pražském magistrátu součástí organizované skupiny, měli mít informace od roku 2017,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Honzejk.

Podotkl, že o této kauze museli lidé z vedení hnutí vědět, ale nic neudělali. „Nechali si celou záležitost vybouchnout do obličeje. STAN má stále co vysvětlovat, tohle je skutečně reputační katastrofa, která půjde žehlit jen velmi těžko,“ pokračoval. Zmínil i to, že celá korupční kauza neblaze dopadá i na Fialův kabinet jako celek.

„Velice důkladně toho využívá opozice a pro Andreje Babiše a jeho marketingovou mašinu je to doslova dar z nebes. Dokáže produkovat memetické tvary, že STAN je organizovaný zločin, korupce, konspirace a koks. Opakují to stále dokola a lidem se to zaryje do podvědomí. Budou si to pak spojovat nejen s hnutím STAN, ale s celou vládou,“ konstatoval Honzejk.

Dostál navíc připomněl svědectví bývalé členky hnutí Hany Kordové Marvanové. „Na jaře odeslala Rakušanovi dopis, ve kterém vysvětlila, proč končí ve STAN. Uvádí také, že před rokem a půl ho informovala, že pražský STAN je prolezlý klientismem a korupcí. To znamená, že minimálně rok a půl o tom museli něco tušit,“ pronesl.

Historka Babiše není chytrá

Přesto Rakušan tvrdí, že uvnitř strany neměl – neboť je demokratická – žádné páky na to, jak to řešit. „Je otázka, zda je jeho vysvětlení dostatečné a věrohodné, nebo ne,“ podotkl Dostál s tím, že Rakušan bude mít nyní velmi složitou situaci. Honzejk mimo jiné uvedl, že je pro řadu lidí otázkou, zda za této situace může být Rakušan dál ministrem vnitra.

„To, že nemůže, je historka Andreje Babiše. A není úplně chytrá. Kdyby Rakušan chtěl něco ovlivnit, tak by nedošlo k tomu, že jsou lidé ze STAN na tapetě. Ale jak to používá Babiš, a jestli míří na Rakušana – vicepremiéra, tak to zasahuje celou reputaci vlády,“ uzavřel Honzejk.

Tagy: