Mašek ostře k Rakušanovi: Jeho setrvání na vnitru je absurdní, snažil se brzdit vyšetřování

Jiří Mašek v Partii

360° (620)

Opozice ostře kritizuje vládu kvůli kauze korupce v pražském dopravním podniku, ve které je obviněn i bývalý náměstek pražského primátora a nyní již bývalý člen hnutí STAN Petr Hlubuček. Kvůli vazbám na rovněž obviněného podnikatele Michala Redla již oznámil rezignaci ministr školství Petr Gazdík (STAN). Hnutí ANO i SPD rovněž požadují konec vicepremiéra Víta Rakušana (STAN). Podle poslance Jiřího Maška (ANO) se totiž ministr vnitra snažil zbrzdit policejní vyšetřování. Poslanec Petr Letocha (STAN) ve vysílání CNN Prima NEWS zmínil, že Starostové vyvozují politickou odpovědnost nejrychleji, jak mohou.

„Setrvání Víta Rakušana na postu ministra vnitra je absurdní záležitost. Mezi členy ODS se prý vtipkovalo o zlínské partě, která vedla pražský magistrát. Pan Rakušan tvrdí, že nemůže policii úkolovat, ale vzpomeňme, jak šel za Janem Švejdarem a řekl mu dopředu, že s ním nepočítá,“ řekl Mašek v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Podle něj předčasná schůzka nebyla jen pouhou náhodou. „Pan Rakušan rozhodně není jen hodný strejda, který kouká, aby na sebe byli policisté hodní. Každá reforma zbrzdí vyšetřování, šlo o snahu zbrzdit vyšetřování. Že to teď někdo pouští z NCOZ? Možná právě kvůli tomu, aby se to nezadupalo do země,“ dodal s tím, že samotné úniky z policejních spisů nevnímá pozitivně.

Mašek podobně jako předseda hnutí ANO Andrej Babiš tvrdí, že se Rakušan ještě před nástupem do čela resortu vnitra zajímal o policejní vyšetřování jeho hnutí, „aby zametl stopy“. To však již vyvrátil i tehdejší policejní ředitel Jan Švejdar na sociálních sítích.

Poslanec Petr Letocha připustil, že je celá kauza pro Starosty velmi nepříjemná. „Nepopíráme to, nebagatelizujeme. Věříme, že najdeme alespoň stejně kvalitního ministra školství, jako je pan Gazdík. Řešíme to, jak nejrychleji umíme. Ať už konec Hlubučka ve STAN, tak mimořádný sněm,“ uvedl.

Okamura: STAN je politicko-kšeftařský podnik

Ještě více než Mašek se do hnutí STAN ve vysílání CNN Prima NEWS pustil šéf SPD Tomio Okamura: „Hnutí STAN je politicko-kšeftařský podnik, který je součástí organizovaného zločinu a mafie. Hana Marvanová veřejně řekla, že písemně upozornila Rakušana již před několika měsíci. Rakušan nekonal a musí odejít. Celé hnutí STAN. Nemá smysl, aby vybírali nového ministra školství.“

Kauzu bedlivě sledují i členové koalice SPOLU. „Je to věc STAN a koaličních Pirátů. Sami si kauzu musí vyřešit. Týká se to magistrátu v Praze, kde nevládneme jako koalice SPOLU,“ zmínil europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Zároveň byl konfrontován s tím, že pražská ODS jakožto současný koaliční partner lidovců v roce 2012 údajně přijala od rodiny Redlů půl milionu korun jako sponzorský dar.

„Nejsem mluvčí ODS ani člen. Jako KDU-ČSL se snažíme všechny dary od sponzorů prověřovat. Od Redla ani Hlubučka lidovci žádný dar nedostali. Kdyby ano, tak bychom ho okamžitě prověřili a odmítli. Myslím, že pokud ODS takový dar skutečně dostala, tak ho i vrátí,“ dodal Zdechovský.

Tagy: