Komentátoři před superdebatou: Okamura bude excelovat. Babišovi funguje skřekot

Tomio Okamura

PARTIE Terezie Tománkové 26.9.2021

Vybraní političtí komentátoři se v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS shodli, že nejpřesvědčivější vystoupení ve večerní superdebatě Česko hledá premiéra očekávají od Tomia Okamury (SPD). „Předvádí neuvěřitelnou kampaň, možná nejlepší letošních voleb. V debatě bude významně excelovat,“ řekl šéfredaktor MF DNES Jaroslav Plesl.

Nejlepším řečníkem letošního předvolebního boje je Tomio Okamura. V Partii Terezie Tománkové se na tom shodli Jaroslav Plesl z MF DNES, Lenka Zlámalová z Týdeníku Echo a novinář Petr Holec.

Podle jejich názoru to šéf SPD velmi pravděpodobně dokáže i ve večerní superdebatě Česko hledá premiéra, kterou odvysílá CNN Prima NEWS už v neděli od 20 hodin.

„Máme Okamuru a pak obrovskou propast,“ uvedla Zlámalová. „Rétoricky je výjimečně dobrý. Třeba Andrej Babiš to nezvládá vůbec, to je patlání. Co předvádí na Facebooku, je šílený skřekot. Hraje to na jediný odtok, snaží se rozhoupat lidi, co oscilují mezi tím, zda volit ODS a Spolu, nebo Okamuru či Trikolóru. Zhruba 40 procent voličů je nerozhodnutých, to je strašně moc. Rozhodují emoce, sehraje to tedy svou roli,“ upřesnila.

Plesl oproti tomu vyjádřil domnění, že Babišův zmíněný skřekot klidně může na voliče zafungovat.

„Babiš reaguje se zpožděním na předvolební průzkumy. Střílí po těch, kteří jsou z koalic výše,“ vysvětlil s tím, že to může zabrat. „Má své vytyčené cíle – vybírá si je a střílí do nich,“ poznamenal.

Podle Holce má ANO nejlepší načasování a začátek kampaně. Babišovi se prý vyplácí, že už v červnu vytáhnul téma migrace. Český premiér označil koalici PirSTAN za vítače, může se tak spolu s maďarským lídrem Viktorem Orbánem pasovat do role politika, který chrání Evropu před uprchlíky.

„Piráti byli až do Babišova červnového projevu v ofenzivě, od té doby se jen brání. Utíkají sami před sebou,“ zmínil Holec.

Piráti si nechali vnutit Babišovu hru i podle Zlámalové. Novinářka z Týdeníku Echo si všímla, že začali dělat chyby, neustále se omlouvat a něco v jednom kuse vysvětlovat.

„Měli říci: ,Neposlouchejte ho,‘“ dodala s tím, že pirátskou kampaň považuje za jednu z nejhorších v poslední době.

Tagy: