Hájíte zájmy vlády proti občanům. Poslouchejte rady ekonomů, vyzval Stanjura Schillerovou

Zbyněk Stanjura

PARTIE Terezie Tománkové 26.9.2021

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) čelí kritice, že se začátkem srpna zúčastnila jednání bankovní rady České národní banky. Na něm varovala před zvyšováním úrokových sazeb, jímž chce ČNB krotit současné rychlé zdražování. „Vy jste hájila zájmy vlády proti zájmům občanů. Občané nemají zájem na inflaci,“ vyčetl Schillerové v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS Zbyněk Stanjura (ODS).

„Navštívila jsem jednání České národní banky, to je moje zákonné právo. Řekla jsem svůj názor, nikoho jsem neovlivňovala,“ hájila se Alena Schillerová v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Odmítla tak kritiku řady ekonomů, kteří ji obviňovali, že na zasedání bankovní rady chtěla zajistit, aby centrální banka nezvyšovala úrokové sazby, což by mimo jiné hrálo do karet také holdingu Agrofert, který je jedním z největších dlužníků v Česku. „Varovala jsem před tím, že zdraží úvěry malým a středním firmám. Ty velké mě nezajímají, ty to zvládnou,“ dodala Schillerová. Stejný názor prý měl také člen bankovní rady ČNB Oldřich Dědek.

Takové vysvětlení ale nestačilo Zbyňku Stanjurovi. „Vy jste hájila zájmy vlády proti zájmu občanů. Občané nemají zájem na inflaci. Měla byste poslouchat tak erudované ekonomy, jako je Mojmír Hampl,“ oponoval Stanjura šéfce státní kasy. Připomněl také, že členem bankovní rady ČNB je Aleš Michl, někdejší poradce ministerstva financí z doby, kdy tuto funkci zastávali politici jmenovaní za hnutí ANO.

„Je to nefér. Pan Michl není v žádném spojení se mnou nebo s premiérem. Nemůžete za erudovaného ekonoma vydávat jen toho, kdo mluví ve váš prospěch,“ pustila se zase Schillerová do Stanjury.

Nechtěla jsem dražší úvěry pro lidi

Alena Schillerová čelila kritice řady ekonomů kvůli její přítomnosti na zasedání bankovní rady České národní banky, které se konalo 5. srpna letošního roku. Ministryně financí později přiznala, že radní vyzývala, aby nezvyšovali úrokové sazby. „Argumentovala jsem především prodražením úvěrů pro podnikatele a občany. Zároveň nám zdraží obsluha státního dluhu,“ uvedla Schillerová před týdnem v politické debatě v České televizi.

„To je snad poprvé v moderních dějinách této země, kdy ministr financí veřejně říká, že vlastně chce, aby inflace pokračovala, aby se nebrzdila, dokonce aby se zvyšovala. A ještě bezelstně to odůvodňuje tím, že rostou náklady na obsluhu dluhu, což je přesně ten problém neudržitelnosti rozpočtu,“ řekl na adresu Schillerové bývalý viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl v pořadu Jak volí vaše peněženka na CNN Prima NEWS.

Šéfku státní kasy za účast na jednání bankovní rady ČNB kritizoval rovněž někdejší ministr financí Miroslav Kalousek. „Ministryně financí žádala ČNB, ať nedělá nic proti zdražování a znehodnocování úspor občanů. Priorita Aleny Schillerové –⁠ ,Ať stojí rohlík třeba 10 korun, jen když Agrofert nebude mít dražší úvěry‘. Tak snad to jeden Burešův Michl v bankovní radě zvládne,“ napsal bývalý předseda TOP 09 na Twitter.

Rusnok: Nesmíme poslouchat nikoho

Proti výzvě Aleny Schillerové se ohradil také guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Připomněl, že ministr financí má sice právo se jednání bankovní rady účastnit, zákon však zakazuje, aby centrální bankéři vyžadovali nebo přijímali pokyny od kohokoli, včetně vlády.

„Bankovní rada proto paní ministryni na svém měnověpolitickém jednání 5. srpna vyslechla, avšak většinově došla k závěru, že pro plnění hlavního mandátu, tedy zajištění cenové stability, je za dané makroekonomické situace nutné dále zvýšit úrokové sazby a současně avizovat jejich další růst v nejbližším období,“ vzkázal Rusnok prostřednictvím twitterového účtu ČNB Schillerové.

Tagy: