Stanjura k Schillerové: Buď budeme vládnout my, nebo vy s extremisty a komunisty

Ministryně financí Alena Schillerová a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura

PARTIE Terezie Tománkové 26.9.2021

Místopředseda ODS Zbyněk Stanjura se v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS ostře pustil do ministryně Aleny Schillerové (za ANO). V debatě o možném povolebním vývoji země směrem k Schillerové prohlásil: „Je to jednoduché. Buď budeme vládnout my, nebo vy s extremisty a komunisty.“

Zbyněk Stanjura v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS odmítl, že by se ODS chtěla dát po volbách dohromady s hnutím ANO. Údajné spekulace od ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD), že sám v tomto ohledu chodí po Praze a představuje se jako příští ministr financí, označil za absolutní nesmysl.

„Nevím, proč Maláčová tak zoufale lže,“ řekl Stanjura. „Je to lež a nefér, ale přisuzuji to k předvolebnímu zoufalství. Za sebe to mohu vyloučit. Naopak potvrzuji, že máme s ODS ambici nadcházející volby vyhrát, mít spolu s pirátskou koalicí většinu. Ještě jsme nevyhráli, medvěd stále běhá po lese. Ale jasně říkáme, co od nás voliči mohou čekat. Víme, že chtějí změnu. A že nechtějí, abychom byli s ANO,“ doplnil.

Opět zmínil variantu, kterou považuje za skutečnou hrozbu: vládu s ANO, SPD a KSČM. V Partii to říkal tváří v tvář ministryni Schillerové.

„Je to jednoduché. Buď vyhrajeme my a dáme s pirátskou koalicí většinu, nebo vy s extremisty a komunisty. Za čtrnáct dnů uvidíme,“ řekl.

Schillerová v poměrně ostré debatě námluvy s extremisty vyloučila. Její kolega Radek Vondráček (ANO) však před dvěma týdny v Partii povolební spolupráci s SPD nevyloučil.

„To byl zprostředkovaný výrok, nebudu to komentovat,“ odmítla nyní Schillerová.

Sama naopak zaútočila na strategii Stanjurovy strany: Koalice SPOLU i PirSTAN totiž označila za podvod na voliče.

„Jistě, je to zákonná možnost,“ prohlásila. „Ale víte, já mluvím s lidmi. A voliči třeba říkají: ‚Vždycky jsem volil KDU, teď už ale nebudu, protože jsou s ODS.‘ Je to trochu podvod, lidi to cítí. Vždyť tam mezi sebou mají hrozné rozdíly – euro, zdanění. A Marian Jurečka ani neví, co je manželství.“

Ve zmíněné debatě jinak kritizovala především Piráty, jde podle ní o směr spojený s levicovými extremistickými názory. S nimi povolební spolupráci rázně vyloučila.

„Řekli, že zvednou daň z nemovitých věcí. Hodlají jít do předpokoje, kde se zamkneme a půjdeme k euru. To je pro mě nepřijatelné,“ vysvětlovala Schillerová.

A čelila i otázce ohledně možné povolební spolupráce s ODS. Odpověděla mnohoznačně: „Chceme spolupracovat s každým, kdo s námi bude mít programové shody a kdo s námi bude chtít jednat.“

Vzápětí ostatně připustila, že i ona sama dříve patřila k voličkám ODS. „Ale to bylo ještě v časech Václava Klause. Za Mirka Topolánka jsem to udělala ještě z jakési nostalgie, pak už ne,“ tvrdila.

Tagy: