Komentátoři: Situace na Hradě je nepřehledná, čistky po nástupu Vohralíkové přišly rychle

Komentátorka Lenka Zlámalová

360° 8.9.2023

Každý vysoký ústavní činitel je závislý na svých poradcích, avšak v případě prezidenta Pavla je to ve velké míře. Může tak udělat kroky, které prosadí nejsilnější poradce. O týmu okolo hlavy státu to řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS komentátor Martin Schmarcz. Uvedl také, že po nejasnostech ohledně podpisu penzijní novely nastal v okolí prezidenta personální „fičák“. Málokdo prý mohl čekat, že čistky ze strany Jany Vohralíkové přijdou tak rychle. Jeho slova podpořila analytička webu Echo24.cz Lenka Zlámalová, která upozornila, že prezident se chystá opět představit Senátu jméno na pozici ústavního soudce.

Současné dění okolo Petra Pavla podle Schmarcze reflektuje skutečnost, že je velmi závislý na svých poradcích. „Samozřejmě každý vysoký ústavní činitel je v tomto ohledu na tom týmu závislý. Ale u prezidenta je ta záležitost daleko větší,“ myslí si.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Svůj krok s důchody možná nechápe ani sám Pavel. Je amatér a působí to děsivě, míní Kolář

Podle něj dochází v okolí hlavy státu k jakémusi boji o vliv. „Soupeří spolu několik mocenských skupin a každá chce mít na něj vliv. Tím, že vzniká takový tlak, dochází k tomu, že je výkon prezidentské funkce zhoršen. Pavel tedy může občas učinit kroky, které udělá nikoli z toho důvodu, že by byly nejlepší, ale proto, že je prosadil nejsilnější poradce, a to není dobře,“ vysvětlil komentátor v pořadu 360°.

Roli kancléřky je však podle Zlámalové třeba vnímat v jiném úhlu. „Skutečně spravuje a dělá mocenskou politiku, jenže obsah této politiky tam vykonávat nebude. Spíš by mě zajímalo, jak se vyvine pozice hlavního politického poradce Tomáše Lebedy. Nakolik právě on oslabí, či posílí,“ reagovala analytička.

Zlámalová rovněž připomněla, že se očekává z jeho strany další nominace na ústavního soudce. Kauzu ohledně navržení Roberta Fremra a následných kontroverzí označila za „blamáž“. „Teď zůstává otázkou, jaká jména se objeví, kdo je skutečně bude dávat dohromady nebo kde bude to vlivové centrum,“ pronesla k situaci ohledně hradních poradců.

VIDEO: Pavlův tým na první krizi teprve čeká, shodli se experti. Zhodnotili personální změny Hradu

Tagy: