Svůj krok s důchody možná nechápe ani sám Pavel. Je amatér a působí to děsivě, míní Kolář

Komentátor MF DNES Petr Kolář

Kolář a Leinert ke krokům prezidenta a premiéra

Kroky prezidenta nechápe nikdo, nejspíš ani on sám. Ostrá výtka směrem k Petru Pavlovi v kontextu situace okolo penzijní novely zazněla ve vysílání CNN Prima NEWS z úst komentátora MF Dnes Petra Koláře. Ten rovněž uvedl, že hlava státu „politice jakožto řemeslu nerozumí“, což vede k tomu, že některá jeho rozhodnutí působí až „děsivým“ dojmem. Proto může vypadat jako „politický amatér“.

Podle Koláře jsou prezidentovy kroky v rámci penzijní novely něčím nepochopitelným, až absurdním. „Komentujeme něco, co vůbec nikdo nechápe. Možná to nechápe ani sám prezident. Politické kroky mají mít význam, alespoň symboliku. Jestliže však jeden den vaše mluvčí řekne, že úpravu legislativy nepodepíšete, snad i vetujete, ale druhý den ji stejně stvrdíte, takovému chování nerozumí nikdo,“ rýpl si.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Konflikt mezi Pavlem a vládou? Na stole může být víc sporů, naznačil Korecký

Tímto krokem měl Pavel pobouřit jak své zastánce, tak odpůrce. „Vládní voliči nechápou, že tímto nepochopitelným veletočem zbrzdil normu o měsíc, zatímco její kritici se diví, proč úpravu podepsal, když k ní měl výhrady. V březnu avizoval, že ji sice podepíše, ale kvůli nesrovnalostem dá před Ústavní soud. Tím by dal před soud vlastně sám sebe,“ řekl Kolář ve vysílání CNN Prima NEWS.

Jednodenní váhání nad podpisem mělo podle Koláře jasný záměr. „Je evidentní, že se tím chtěl vymezit vůči vládě. Současně to ale udělal zvláštním a amatérským způsobem. K takovému rozhodnutí ho mohlo vést mnoho věcí. Třeba mu to někdo poradil, jenže Pavel se toho vzápětí zalekl a vzal vše zpátky,“ míní.

Prezident podle komentátora „politice jakožto řemeslu příliš nerozumí“ a jeho počínání připomíná „metodu pokus omyl“. Také na jeho týmu nenechal nit suchou, když Pavlovu okolí vyčetl „politický amatérismus“. „Výsledný dojem z toho všeho je opravdu strašidelný, přičemž on poté vypadá jako politický amatér,“ nešetřil Kolář kritikou směrem na Hrad.

Změny v důchodovém systému jako marketing

Komentátor Hospodářských novin Ondřej Leinert je přesvědčen, že zásadní problém je na straně vlády, jak se úpravy ohledně důchodového systému představují veřejnosti. „Někteří zaměstnanci z ministerstva práce a sociálních věcí mi sami přiznali, že se o reformu nejedná, že je to jen úprava parametrů,“ pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Zdá se mi, že ministr Jurečka hledá pouze nálepku, s jakou ten celkový soubor změn představí veřejnosti. Hodně návrhů a dění okolo důchodového systému mi připomíná vládní marketing,“ vyčetl směrem k lidoveckému šéfovi resortu.

Komentátor si vzpomněl i na slova Petra Fialy (ODS) z roku 2014. „Tvrdil, že reforma v tomto ohledu bude velmi propracovaná, jenže nyní vidíme, že v tom nic takového není. Vláda jen ve stavu legislativní nouze zpomaluje valorizaci důchodů, protože si vzpomněla, že je to nutné udělat teď, když to neudělala už v minulém roce. Tehdy bylo víceméně jasné, že státní rozpočet se nebude ubírat nějakým zvlášť dobrým směrem,“ řekl. O celkové vizi vlády prý velmi pochybuje.

Tagy:
Marian Jurečka prezident komunikace Petr Fiala komentátor Petr Pavel Petr Kolář penzijní reforma vláda důchodový systém Ondřej Leinert Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky starobní důchod