Koně po úderu bičíkem cítí stejnou bolest jako lidé, uvádí nová studie

Přelomový výzkum australských vědců o vnímání bolesti u koní přinese změny v dostihových závodech. V Austrálii se totiž v současné době živě diskutuje o zákazu používání bičíků. S návrhem přitom přišla organizace Racing Victoria, která sdružuje několik závodních organizací.

Podle dvou nových přelomových studií koně i lidé cítí po úderu bičem stejnou bolest. Ve výzkumu zveřejněném v časopise Animals analyzuje tým profesora Paula McGreevy z Veterinární fakulty Univerzity v Sydney posledních deset let závodního odvětví. Výsledky studie vyvracejí hluboce zakořeněné tvrzení, že koně při úderu necítí žádnou bolest. „Lidé i koně disponují v kůži podobnými anatomickými strukturami na rozpoznání bolesti,“ vysvětluje vedoucí studie. „Podle našich závěrů je zapotřebí uznat, že koně zcela jistě dokáží fyzicky vnímat bolest,“ dodává McGreevy.

Tým profesora McGreevyho ve studii porovnával především nervová zakončení koňské a lidské kůže. Zatímco koňská kůže je obecně hutnější, před bolestí nijak zvlášť nechrání. Druhá část studie hodnotila odlišnosti závodů bez bičíků se závody, kde je jejich používání povoleno. „Nezjistili jsme žádné významné rozdíly v pohybu koní, bezpečnosti žokejů ani časech dokončení závodů,“ uzavírají svá zjištění výzkumníci.

O používání bičíků jako přežitku se v současné době diskutuje i mezi samotnými závodníky a majiteli koní. Organizace Racing Australia minulý týden přišla s návrhem na zákaz jeho používání při závodech poté, co byl za nadměrné používání bičíku během nedávného závodu Melbourne Cup potrestán žokej Kerrin McEvoy pokutou ve výši více než osmi set tisíc korun a distancem na třináct závodů. Během tříminutového závodu koně Tiger Moth udeřil jednadvacetkrát. „Co se týče reformy používání bičíků, zůstaly australské závody pozadu,“ uvedl již v září výkonný ředitel Racing Victoria Giles Thompson. „Británie, Irsko, Francie, Německo i klíčové státy v USA již zařadily či oznámily značné snížení povolených úderů. A na na kvalitě závodů to nijak neubralo,“ dodává.

Tagy: