Honba za olympijskou medailí stála koně život. Zemřel při tom, co miloval, smutní jezdec

Čtrnáctiletý valach Jet Set utrpěl zranění na cross country trati v neděli na olympijských hrách v Tokiu. Kůň, na kterém jezdil švýcarský závodník Robin Godel, si v polovině závodu přetrhl vazy. Zranění bylo tak vážné, že byl na veterinární klinice utracen.

„Kůň dostal okamžitou veterinární péči u ohrady a po prvotním posouzení byl převezen koňskou ambulancí na veterinární kliniku,“ uvedla jezdecká federace (FEI) v prohlášení.

„Bohužel ultrazvukové vyšetření odhalilo nenapravitelné přetržení vazů v pravé dolní končetině těsně nad kopytem. Z humánních důvodů a se souhlasem majitelů a sportovce bylo rozhodnuto o uspání koně,“ dodala FEI.

Zemřel při tom, co miloval

Godel v příspěvku na Facebooku uvedl, že Jet Set „zemřel, když dělal to, co miloval nejvíce: Cválal a skákal přes překážky“.

C'est le cœur très lourd que j'ai l'immense regret de vous annoncer le départ bien trop précipité de mon cher Jet Set,...

Posted by Robin Godel on Saturday, July 31, 2021

Dvaadvacetiletý jezdec Godel startoval na své první olympiádě a po drezuře se nacházel až na 47. místě. Kůň Jet Set původně patřil jeho trenérovi, Novozélanďanovi Andrewu Nicholsonovi. Ten si s ním v roce 2016 připsal vítězství v tříhvězdičkové soutěži Bramham.

Čeští jezdci se na olympiádě představí v úterý poprvé po 85 letech. Soutěže v jezdeckém parkuru se zúčastní trojice Aleš Opatrný, Anna Kellnerová a Kamil Papoušek. Ti jsou mezi 75 jezdci, z nichž třicet postoupí do středečního finále.

Tagy: