Nový strašák na silnicích? Za nedodržení odstupu mezi auty bude pokuta, plánuje ministerstvo

Nedodržení bezpečné vzdálenosti patří mezi nejčastější příčiny dopravních nehod v Česku.

Nedodržení vzdálenosti bude přestupek, plánuje ministerstvo dopravy

Nedodržení bezpečné vzdálenosti patří mezi nejčastější příčiny dopravních nehod v Česku. Když nyní policisté vidí, že se řidič takzvaně lepí na kufr auta, které jede před ním, pokutu mu za to dát nemohou. Ministerstvo dopravy proto uvažuje o změnách.

Řidiči často nedbají ani na šipky na vozovce, které jim mají udržovat bezpečnou vzdálenost. Na českých silnicích se začaly objevovat před dvěma lety. Policisté však s lepením řidičů na jiná auta nic nenadělají. Pokutu za to, že řidiči nejezdí na šipkách, podle pravidel uložit nemohou.

ČTĚTE TAKÉ: Pokuta za slušnost? Řidiči kroutí hlavou nad trestem za děkování „varováky“. Diví se i ministr

Přitom podle nich jde o velmi nebezpečnou věc. „Když auta vepředu začnou brzdit, ta vzadu už často nestihnou dobrzdit a stávají se nehody,“ popsal dopravní policista Pavel Kulhavý pro CNN Prima NEWS. Setkává se s tím přitom každý den. „Stačí, když vyjedeme na dálnici,“ dodal.

Nedodržení bezpečné vzdálenosti je v letošním roce pátou nejčastější příčinou dopravních nehod. Za prvních osm měsíců jich byly necelé tři tisíce. Loni to bylo za celý rok čtyři a půl tisíce. Právě nehoda je jedinou situací, kdy pokuta padnout může. „Policie za to může příkazem uložit pokutu až 1 500 korun,“ uvedla policejní mluvčí Violeta Siřišťová pro CNN Prima NEWS.

Ministerstvo dopravy však chystá změny. „S policií řešíme otázku, jak technicky prokazovat nedodržení bezpečné vzdálenosti v momentě, kdy se nestane nehoda nebo nedojde k trestnému činu. Hledáme informace v zahraničí,“ potvrdil CNN Prima NEWS mluvčí rezortu František Jemelka.

Ministerstvo zvažuje, že zavede dva nové přestupky. Mírnější při nedodržení vzdálenosti dvou vteřin a přísnější, pokud mezi auty bude vzdálenost kratší než jednu vteřinu. Za mírnější přestupek by mohla být na místě pokuta až 1 500 korun. Za přísnější na místě až 3 500 korun a čtyři trestné body. Ve správním řízení by sankce byly mnohem vyšší.

Sankce za nedodržení bezpečné vzdálenosti už padají v okolních zemích. Třeba v Rakousku nebo Německu za to můžete dostat pokutu až 10 tisíc korun.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Kdy řidiči tápou na kruháči? Jedna specialita jim dělá problém, říká expert

Tagy:
Německo doprava dopravní nehoda havárie CNN Prima NEWS František Jemelka Ministerstvo dopravy České republiky produkty a služby ekonomika, obchod a finance trestná činnost, právo a spravedlnost katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události