Konec on-line nákupů a převodů peněz domů. Bavorsko chystá velkou změnu v dávkách pro migranty

Bavorsko se chystá razantně zatočit s nekontrolovanou migrací. Běženci by měli dostávat 50 eur kapesného, další podpora bude omezena místem pobytu a pouze formou naturálií, oznámil bavorský premiér Markus Söder (CSU).

„Potřebujeme co nejrychleji a účinně omezit nekontrolovanou migraci,“ řekl bavorský premiér Markus Söder (CSU) pro deník Bild am Sonntag. V praxi to znamená osekat všechny podpory, které migranty do Německa lákají. A protože podle Södera „už není čas“, Bavorsko se rozhodlo konat.

ČTĚTE TAKÉ: Masová migrace Evropě nepomůže. Zničí náš sociální stát, náklady jsou obrovské, varuje analýza

Migranti dostanou v hotovosti 50 eur, zbytek peněz se převede na kartu, se kterou mohou nakupovat v obchodech v nejbližším okolí jejich ubytování a pouze zboží denní potřeby.

„Zastavujeme on-line nakupování, hazardní hry a převody peněz do zahraničí. K dispozici budou mít hotovost, ale jen jako malé kapesné, počítá se s částkou do 50 eur. Kartu by navíc mělo být možné použít pouze v blízkosti ubytování,“ řekl Söder.

Připomněl, že Bavorsko přechází z peněžních na naturální dávky „výrazně dříve“ než ostatní německé spolkové země. „Zatímco jinde se o kartě stále jedná, my to začneme testovat už za měsíc,“ uvedl šéf CSU. Zkoušet se bude ve čtyřech bavorských obcích a do léta by se měla zavést po celém Bavorsku.

Žadatelé o azyl dostávají v současné době dávky ve výši 460 eur na osobu/měsíc. Migranti mají i zákonný nárok na kapesné na pokrytí „nezbytných osobních potřeb“, v současnosti je to až 182 eur měsíčně na osobu. Bavorsko chce tuto částku výrazně snížit.

Tamější premiér usiluje tímto způsobem o konec posílání peněz do zahraničí. „Nikomu nepomůže, když žadatelé o azyl v Německu posílají peníze do svých původních domovů,“ upřesnil. Současným opatřením „vyhlašuje válku pašeráckým gangům a chce zabránit nešťastným úmrtím ve Středozemním moři“.

Německé spolkové země se před pár dny dohodly na standardech pro zavedení speciální karty pro migranty, kam by se převáděla část jejich podpory. Plných 14 ze 16 německých spolkových zemí chce kartu zavést společně, krok je plánovaný na léto nejpozději podzim.

Bavorsko a Meklenbursko-Přední Pomořansko chtějí kartu také, ale při jejím zavedení do praxe jdou vlastní cestou.

Také Rakousko uvažuje o stejném kroku. Tamější lidová strana ÖVP nedávno iniciovala diskusi o systému karet pro migranty podle německého vzoru, píše web oe24.at.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Migrace přes území Česka klesla

Tagy: