Konec spalovacích motorů: Hubáčková se za naše zájmy bila málo, kritizuje opozice

Exministryně životního prostředí Anna Hubáčková

Při jednání o spalovacích motorech jsme podle ministryně uspěli

Česká republika sice zvedla ruku pro zákaz prodeje nových aut se spalovacími motory od roku 2035, stejně jsme ale při vyjednávání v Evropském parlamentu uspěli. Tak hodnotí začátek českého předsednictví ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL). Podle opozice se ale za zájmy Česka bila málo. Vyšší dotace a ústupky českým teplárnám prý nestačí.

Podle opozice jsou vládní vyjednávání o klimatických opatřeních debaklem. „Operace dopadla výborně, pacient zemřel,“ glosoval místopředseda ANO Karel Havlíček. „To, že se paní ministryně snažila, jí nikdo nebere. Ale podstatný je výsledek. A výsledek je takový, že se od roku 2035 nebudou moci prodávat vozy se spalovacími motory,“ doplnil.

Podle ministryně Anny Hubáčkové je ale kritika opozice lichá. Česká republika prý byla při vyjednávání naopak ještě tvrdší, než je u předsednické země obvyklé. A to hlavně právě v otázce spalovacích motorů.

„Zvyklostí je, že (předsednická) země už se chová spíše jako moderátor. I rok 2035, který se prezentuje ve veřejnosti jako pevný, není pevný. Je orientační a my jsme tam doložili tu revizní klauzuli, která říká, že v roce 2026 se k tomuto tématu jako celá Evropa vrátíme,“ stála si Hubáčková za svým.

Za další úspěchy ministryně označuje třeba dotace v celkové hodnotě 1,2 bilionu korun nebo to, že tuzemské teplárny dostanou třetinu emisních povolenek zadarmo.

Tagy: