Konec spekulací. Erdogan zamíří na summit EU do Prahy, potvrdil turecký velvyslanec

Po týdnech spekulací je zřejmé, že na summit Evropské unie do Prahy zamíří 6. října další silný politický hráč. Svou účast totiž přislíbil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Nějakou chvíli to přitom vypadalo, že Ankara ani nedostane na prestižní akci pozvánku.

Praha bude 6. a 7. října hostit mítinky představitelů Evropské unie i dalších spojeneckých zemí. Prostor mají dostat rovněž státy, které mají status kandidátské země do EU. Mezi ty patří od roku 1999 také Turecko.

Jenže nad účastí prezidenta Erdogana dlouho visel otazník. Podle některých informací se vedly diskuze o tom, zda Turecko k jednacímu stolu přizvat, protože má Ankara s některými členskými státy EU složité vztahy. Spekulovalo se zejména o přístupu Francie.

Nakonec ale Praha po diplomatických tahanicích Erdogana na summit pozvala. Turecký prezident se následně na základě informací od vlastní diplomacie rozhodoval, zda nabídku přijme. Tuto sobotu Erdogan informoval, že se důležitého jednání v českém hlavním městě zúčastní.

Turecký prezident v Praze

„Prezident Erdogan se zúčastní summitu Evropského politického společenství, který se bude konat 6. října v Praze,“ potvrdil pro CNN Prima NEWS turecký velvyslanec v Praze Egemen Bagis.

Ten v nedávném rozhovoru mluvil o tom, že Turecko by rádo navázalo bližší vztahy s Evropskou unií. Cílem pak pro Ankaru zůstává členství v bruselském bloku.

„Je nejvyšší čas spolu opět začít mluvit a vrátit naše vztahy zpátky na koleje. Strategické potřeby Evropy vyžadují aktivní zapojení Turecka. Válka na Ukrajině a současné geopolitické výzvy jsou další připomínkou toho, jak podstatnou roli Turecko pro Evropskou unii hraje,“ řekl Bagis pro CNN Prima NEWS.

„Vyžaduje to ale užší spolupráci a pokrok v tureckém přístupovém procesu. Turecko přispívá ve všech oblastech od bezpečnosti, energií po ekonomiku a migraci. Jenže je tu nevyužitý potenciál toho, co bychom mohli společně zvládnout, a to nejen v Evropě, ale i mimo ni,“ dodal turecký velvyslanec.

Tagy: