Putin může ukončit válku hned, řekl Pavel v novém pořadu. Mluvil i o Heřmánkově sebevraždě

Prezident Petr Pavel na summitu NATO

Zeptejte se prezidenta

Válka na Ukrajině zneklidňuje celý svět. Její konec je ale v rukou ruského prezidenta Vladimira Putina, řekl prezident Petr Pavel v pořadu Zeptejte se prezidenta, který vysílal na svých sociálních sítích. Promluvil také o tématu eutanazie a odpověděl i na další otázky.

„Nikdo si nepřeje, aby válka pokračovala. Minimálně ne v té podobě jako dosud, protože každý den umírají lidé, každý den Ukrajina přichází o mnoho materiálních hodnot,“ odpověděl prezident Petr Pavel na dotaz zaslaný jedním z diváků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fiala zahájil kampaň na problémovém sídlišti. Lidem slíbil nápravu a nastínil řešení

Podotkl, že válka na Ukrajině zneklidňuje celý svět. „Měla by zneklidňovat i nás, protože se odehrává v našem bezprostředním sousedství,“ sdělil. Konec války podle něj není v ukrajinských ani našich rukou, nýbrž především v rukou ruského prezidenta Putina. „Ten válku začal a ten ji také může ze dne na den ukončit,“ popsal Pavel.

Posted by Petr Pavel on Monday, August 26, 2024

Zdůraznil, že by bylo naivní domnívat se, že si Putin řekne, že už to stačilo, stáhne všechny své vojáky z ukrajinského území a tím válka skončí. „Rusko a prezident Putin musí pochopit, že pokračováním války na Ukrajině svých cílů nedosáhne, že tudy cesta nevede. I proto dává smysl, abychom Ukrajinu podporovali. Není to jen v ukrajinský, ale i náš prospěch,“ řekl prezident.

Ve svém pořadu dostal řadu vážných i méně vážných otázek. Lidé se ptali například na jeho oblíbený tank či film. Zajímalo je také, jestli preferuje slipy, nebo trenky, přičemž prezident uvedl, že dává přednost druhé variantě.

Padla ale i otázka na téma eutanazie. Jeden z diváků se ptal, kdy budou lidé moci „svobodně rozhodnout o své smrti, aniž by se tajně uchylovali k činům, jako Karel Heřmánek“. „Zastávám názor, že by každý svobodný člověk měl mít právo rozhodnout o tom, jakým způsobem by chtěl ze života odejít v případě, že se dostane do situace, která už nemá řešení. Mnoho lidí je v terminálním stadiu vážné choroby. Sami doktoři vědí, že už není cesty zpět a těmto lidem podávají jenom utěšující prostředky. Sám za sebe bych v takové situaci chtěl mít možnost se rozhodnout, že chci odejít ze světa způsobem, který pro mě bude přijatelný a důstojný,“ odpověděl prezident.

Otevřenou zatím nechal Petr Pavel otázku, zda bude znovu kandidovat v příštích prezidentských volbách. Podpořil také chystanou důchodovou reformu. Připustil ale, že je možné, že ji nová vláda přehodnotí, když jí k tomu dají voliči mandát.

Hned na úvod také uvedl, že pořad je novou příležitostí, jak zlepšit komunikaci s občany. „Pokud nenastane zásadní průšvih, budeme v této formě pokračovat, i když to možná nebude pravidelně,“ řekl Pavel.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ostrý střet ekonomů o platy zaměstnanců. O co vám jde, pustil se Musil do Švihlíkové

Tagy: