Fiala zahájil kampaň na problémovém sídlišti. Lidem slíbil nápravu a nastínil řešení

Petr Fiala navštívil sídliště Mojžíř

Petr Fiala navštívil sídliště Mojžíř

Byty na ústeckém sídlišti Mojžíř jsou neprodejné za slušnou cenu. V místě je hluk, zápach, zní tu hlasité nadávky, říkali v pondělí starousedlíci ve vyloučené lokalitě premiérovi Petru Fialovi (ODS). V panelových domech tam žije kolem 4 000 lidí, starousedlíci tvoří asi 15 procent.

Majiteli bytů v Mojžíři jsou cizinci či lidé, kteří v Ústí nad Labem nebydlí. „Mají z toho 7 000 korun měsíčně,“ uvedla k pronajímání bytů Yveta Tomková (Vaše Ústí), starostka obvodu Neštěmice, kam Mojžíř spadá. Zdůraznila, že nájemci platí bydlení z dávek, tedy z peněz daňových poplatníků. Starousedlíci vlastnící byty je zde nemohou kvůli nepříznivému místu prodat za takovou cenu, aby našli slušné bydlení v jiné části města, stěžovali si předsedovi vlády.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zajistili jsme Ukrajině desítky milionů kusů munice, prozradil Fiala. Kolik Česko přispělo?

Fiala řekl, že je velmi důležité problémům ve vyloučených lokalitách porozumět. „My chystáme několik věcí. Jedna z nich, ta úplně klíčová, je úprava sociálních dávek,“ řekl premiér k chystaným změnám. „Bude to mnohem adresnější, více individualizováno, lépe kontrolováno. Systém je motivační, aby vedl lidi k tomu, aby pracovali,“ nastínil některé body nového systému Fiala. Návštěvu sídliště Mojžíř měl v programu své návštěvy Ústí nad Labem, kde se zúčastnil zahájení kampaně do podzimních krajských voleb.

Na sídlišti mezi oprýskanými panelovými domy na premiéra čekaly davy lidí, mezi nimi byli starousedlíci, přistěhovaní obyvatelé a hlavně děti. Některé rodiny sledovaly návštěvu i z oken. Jiní ale chtěli s Fialou o své životní situaci mluvit.

„My bydlíme tady v domě. Hází po dětech kameny, zabíjí nám zvířata. Rádio si dají na parapet a celý den je tu hlasitá hudba,“ popisovala problematické soužití Vladislava, která na sídlišti žije téměř 40 let. Další obyvatelka zdůraznila, že situace na sídlišti se nejvíce zhoršila v uplynulých deseti letech.

V Mojžíři jsou i tací, kteří jsou spokojeni. „Musím být s mými lidmi spokojená. Všichni jsme černí. Bydlí se mi dobře, nestěžuju si,“ řekla jedna z obyvatelek. Další se připojila k dobrovolníkům, kteří už rok sídliště uklízejí. Ve svém volnu se tomu věnují třikrát týdně. Může se přidat kdokoli.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ostrý střet ekonomů o platy zaměstnanců. O co vám jde, pustil se Musil do Švihlíkové

Tagy: