Ostrý střet ekonomů o platy zaměstnanců. O co vám jde, pustil se Musil do Švihlíkové

Ekonomové Petr Musil a Ilona Švihlíková

360° (235)

V ostrou hádku se zvrhla debata o platech státních zaměstnanců. Ekonomka Ilona Švihlíková upozornila, že stát má na přidání dostatek peněz. S tím nesouhlasil člen Národní rozpočtové rady Petr Musil, který se na Švihlíkovou obořil. Ekonomka následně Musila chybně označila za člena vládního poradního orgánu.

Oba ekonomy rozhádala debata o platech, které by se měly podle odborů zvyšovat. Podle Švihlíkové totiž lidé ve veřejném sektoru přišli o 16 procent na reálných výdělcích. „S letošním rokem to je až 20 procent. Za poslední roky jsou tak chudší o pětinu,“ řekla Švihlíková s tím, že má pochyby, jak v případě, že zaměstnanci budou odcházet kvůli penězům, bude stát fungovat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Munici pro Ukrajinu zaplatíme i z majetku Ruska v EU, řekla Černochová. Zmínila zapojení Česka

Ta také dodala, že stát finanční prostředky má a ve státní správě můžeme vidět odchody zejména nejschopnějších pracovníků. „Je to o prioritách, které si stát klade. Prostě nechtějí zaplatit své zaměstnance,“ dodala ekonomka.

„Nevím, v jaké realitě žijete. My zde máme od roku 2020 stamiliardové schodky každý rok,“ řekl Musil Švihlíkové, která tvrdila, že stát má dostatek peněz. Ekonomka následně řekla, že stát kupuje například stíhačky F-35. „Já o tom nerozhoduji,“ odsekl Musil.

Podle Musila je debata o platech státních zaměstnanců špatně nastavená. „Musíme si na začátku říct, co od státu chceme. Tedy jaké agendy má stát obsluhovat. Až poté máme spočítat, kolik to bude stát. Následně pak můžeme řešit, kolik máme vybrat na daních,“ řekl Musil.

Švihlíková pak Musila označila za podporovatele vlády. „Kdo hlasoval pro daňové změny? Vy přeci zastupujete vládu,“ řekla ekonomka. To Musil odmítl. „Tak tedy Národní ekonomickou radu vlády,“ opravila se Švihlíková, která se však znovu spletla.

Změny daní prohloubily rozpočet, tvrdí Švihlíková

Musil je totiž členem Národní rozpočtové rady, která dohlíží na dodržování pravidel rozpočtové odpovědnosti. K vládě je tento orgán spíše oponentní. Ekonom se poté Švihlíkové zeptal, jak by byla schopná hospodařit s domácím rozpočtem, kdyby jí chybělo každý měsíc 20 tisíc korun.

Podle Švihlíkové ale domácí a státní rozpočet nelze srovnat. „Víte velmi dobře, že v minulých letech se vytvořilo několik daňových změn. Ty způsobily strukturální deficit kolem 250 miliard korun. A vy tvrdíte, že nemáte 5 miliard korun na platy?“ zeptala se Švihlíková Musila.

Ten se bránil tím, že on o rozpočtu nerozhoduje. „My změny daní dlouhodobě kritizujeme, takže nevím, o co vám jde,“ zakončil Musil. Švihlíková si nicméně v této hádce vzala poslední slovo a dodala, že také neví, o co mu jde.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hrozí výrazné zdražení vepřového masa. Chovatelé musí plnit nové normy, někteří skončí

Tagy: